Λαμία: Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος (φωτογραφίες - video)


Δισαρχιερατική Ιερά Αγρυπνία τελέσθηκε το βράδυ της Παρασκευής 31 Αυγούστου στην Υπάτη, γενέτειρα του Οσίου Αθανασίου, του Κτίτορος της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος κατά την άφιξή του στις 31 Αυγούστου στο Επισκοπείο της Λαμίας, σε δήλωσή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

          «Έφτασα σήμερα στη Λαμία και μάλιστα τυγχάνω της φιλοξενίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου σας και Ποιμενάρχου, του κ. Συμεών, ενός ανθρώπου, ο οποίος φημίζεται για την καλοσύνη του και για την αγαθότητα του και τη μεγαλοψυχία του, και αυτό βέβαια εγώ ήδη έχω αρχίσει και το ζω και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί βρίσκομαι εδώ στο σπίτι του και με φιλοξενεί και αισθάνομαι ευλογημένος που ήρθαμε εδώ στη Λαμία, για να τελέσουμε την Αγρυπνία στο Μετόχι της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου στην Υπάτη, την γενέτειρα του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου, και πέρα από αυτό όμως, είναι ιδιαίτερη ευλογία για μένα, διότι είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Μετόχι και είναι ευλογημένη αυτή η φορά, γιατί θα πάμε με τον Ποιμενάρχη σας, τον αγαπητό  αδελφό, τον πατέρα Συμεών, και θα βρεθούμε και θα συλλειτουργήσουμε στο Ιερό Μετόχιο. 

Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στη Λαμία. Η πρώτη φορά είναι όταν είχα έρθει του Αγίου Νικολάου, τότε  που  έγινα Μητροπολίτης και ήρθα και χαιρέτησα τον προκάτοχο του Ποιμενάρχου κι άλλη μία φορά, για να προσκυνήσω τη σωρό του μακαριστού Νικολάου και η τρίτη φορά τώρα που περπάτησα και μέσα στην πόλη και μπήκα στο Επισκοπείο. Γι’ αυτό λοιπόν ευχαριστώ πάρα πολύ τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Δεν είχα έρθει ποτέ στο Επισκοπείο. Είδα τα έργα του, τα οποία έχει κάνει. Όλοι γνωρίζουμε το «φαινόμενο Συμεών», ας μου επιτραπεί να το πω αυτό και να μην παρεξηγηθώ, αλλά τουλάχιστον εμείς στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτό ακούμε. Ακούμε για το «φαινόμενο Συμεών», ο οποίος είναι αεικίνητος, τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το πρωί. 

Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει υγεία, να του δίνει δύναμη, να του δίνει φώτιση να συνεχίζει να κάνει πράξη όλα τα οράματά του. Άλλωστε τις εξετάσεις τις έχει περάσει με άριστα από την Πρωτοσυγκελλία στην Αρχιεπισκοπή  Αθηνών που ήτανε και κατόπιν, ως Βοηθός Επίσκοπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, επομένως εγώ δεν έχω να πω τίποτα, απλά να ζητήσω τις ευχές του και να πω, ότι είμαι χαρούμενος και ευλογημένος που βρίσκομαι δίπλα του τώρα και θα συλλειτουργήσουμε το βράδυ και εύχομαι σε όλους εσάς και σε όλους τους ακροατές του Ραδιοφωνικού σας Σταθμού,  ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου, του ιδρυτού του Μετεωρίτικου Μοναχισμού και του κοινοβιακού μοναχισμού στα Μετέωρα,  να σας χαρίζει ευτυχία, χαρά και οτιδήποτε ο καθένας επιθυμεί στην καρδιά του».

          Ακολούθως, οι δυο Αρχιερείς μετέβησαν στο Ιερό Μετόχιο του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου στην Υπάτη για την δισαρχιερατική Ιερά Αγρυπνία, στην οποία τους πλαισίωσαν, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Βλασίου Στυλίδος,   ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμ. π Νήφων και ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων Αρχιμ. Θεοφάνης.  

           Τα Ιερά Αναλόγια διηκόνησαν μαΐστορες Πρωτοψάλτες εκ των Ιερών Βράχων των Μετεώρων, υπό τον κ. Κωνσταντίνο Οικονόμου, με συμμετοχή και του Διευθυντού της  Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

           Η Ιερά Αγρυπνία μετεδόθη απευθείας  μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 Fm)  και διαδικτυακά.

          Στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας ο κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και μεταξύ άλλων ανέφερε:

          «Ο Άγιος Αθανάσιος από εδώ που είναι ο Ναός του, το ψηλότερο σημείο της κωμοπόλεως, ευλογεί όλο τον κάμπο και όλη την Ιερά Μητρόπολη. Με τις πρεσβείες του Αγίου, εσείς Σεβασμιώτατε, πορεύεσθε, συνεχίζετε να αγωνίζεσθε και εμείς κατήλθαμε από τους Ιερούς Βράχους των Αγίων Μετεώρων, εκεί όπου ο Άγιος αγωνίσθηκε, έδωσε τα παλαίσματά του και από εκεί ίδρυσε όλο τον μοναχισμό, τον Μετεωρίτικο μοναχισμό, με το ιδιαίτερο τυπικό ,το οποίο μέχρι τις ημέρες μας σώζεται, φυλάσσεται και εφαρμόζεται.

          Από εκεί ο Άγιος συνεχίζει να θαυματουργεί με την παρουσία του, γιατί η παρουσία του δια των Ιερών Λειψάνων του είναι ζωντανή και ξεχύνεται σε όλη την Ελλάδα. Φτάνει πρώτα όμως εδώ Σεβασμιώτατε, διότι εδώ είναι ο τόπος της καταγωγής του.

          Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να σας δίνει ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου, δύναμη και υγεία να συνεχίζεται το λαμπρό ποιμαντικό έργο σας. Να έχετε μια μακράν και λαμπράν ποιμαντορία, διότι είναι η πρώτη φορά που συλλειτουργούμε και αυτή η συλλειτουργία και μέθεξις είναι ιστορική».

          Στην αντιφώνησή του ο κ. Συμεών ετόνισε με έμφαση:

          «Ο  Όσιος Αθανάσιος ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, μια ανήσυχη ψυχή,  που έφτασε στο Μεγάλο Μετέωρο μέσα από περιπέτειες και μέσα από αναζήτηση. Αλλά μονάχα ο άνθρωπος, ο οποίος πορεύεται μέσα από περιπέτειες και αναζήτηση μπορεί να βρει την αλήθεια. Όταν κάνεις είναι εγκλωβισμένος μέσα σε μία στατικότητα, δεν μπορεί να προχωρήσει και να φτάσει να γίνεται κτίτωρ του μοναχισμού πάνω σε μία πλατιά πέτρα, πάνω σε έναν «πλατύ λίθο» και μάλιστα να επιτύχει το εξής παράδοξο: Στο Μεγάλο Μετέωρο έχτισε το αμετεώριστον, το αμετώριστον  του νου και της καρδίας, διότι αυτό είναι ο στόχος της μοναχικής ζωής».

           Το πρωί της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου,  ο κ. Θεόκλητος ετέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους, στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος παρουσία των Βουλευτών Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Κοτρωνιά και κ. Θέμη Χειμάρα, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, των Αντιπεριφερειαρχών, Π. Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανασίου Καρακάντζα και Περιβάλλοντος κ. Ηλία Κυρμανίδη, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Φρούραρχου Λαμίας-Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Ιωάννη Ανδριώτη, του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδος Υποστρατήγου Γεωργίου Κανέλλου, του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντού Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδος  Αρχιπυράρχου Σωτηρίου Κορέλα, του Διευθυντού Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Φθιώτιδος Ανδρέα Μωράτη και του Αστυνομικού Διευθυντού Φθιώτιδος Δημητρίου Φούρλα και των Κληρικών και λαϊκών διοικητικών στελεχών της Μητροπόλεως.

          Στο τέλος της ακολουθίας ο Άγιος Σταγών ομίλησε με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη για τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και ευχήθηκε κάθε συλλογική και ατομική επιτυχία για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά. 

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ευχαρίστησε τον κ. Θεόκλητο για την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, του ευχήθηκε το νέο έτος να είναι πολύκαρπο και στην Ιερά Μητρόπολή του, με τη βοήθεια του Θεού, και απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους Άρχοντες τόνισε ότι:

 «Προτεραιότητα της Μητροπόλεως για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά, θα είναι η στήριξη των αδυνάτων και ιδιαιτέρως η οικονομική, κοινωνική, προνοιακή και πνευματική συνδρομή στα θύματα εκ της νέας, προσφάτως ενσκηψάσης, υγειονομικής κρίσεως». 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
https://flic.kr/s/aHsmQuP3GR

VIDEO
https://www.youtube.com/watch?v=KheeLEahKA0&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=bkwUIqSYXss&feature=youtu.be
Νεότερη Παλαιότερη