Σχολεία και κλειστές δομές προτεραιότητα για επιστήμονες-«Η χρήση μάσκας σώζει ζωές» (video)

Σχολεία και κλειστές δομές προτεραιότητα για επιστήμονες-«Η χρήση μάσκας σώζει ζωές» (video)

Η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και η αντιμετώπιση διασποράς της Covid-19 κυρίως σε κλειστές δομές αποτελεί προτεραιότητα των επιστημόνων και των αρχών, ενώ επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι η χρήση μάσκας από μικρούς και μεγάλους είναι το φάρμακο στην πανδημία. Παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αντιδράσεις γονέων που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις κατά της μάσκας. Εν τω μεταξύ, δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με αποτέλεσμα οι θάνατοι να ανέλθουν στους 286.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απάντησε τους αμφισβητίες της μάσκας αντιπαραβάλλλοντας «τη συγκλονιστική εικόνα των παιδιών στα νοσοκομεία που τη φορούν καθημερινά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι το άνοιγμα των σχολείων μας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, όλα θα πάνε καλά. Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από θεωρίες συνωμοσίας, θα το πληρώσουμε. Πρώτα τα παιδιά μας, μετά η οικογένειά μας και μετά η κοινωνία μας. Ο δεύτερος λόγος είναι ο εφησυχασμός. Με δεδομένο ότι τα κρούσματα σταθεροποιήθηκαν και με την πεποίθηση ότι το άνοιγμα των σχολείων θα εξελιχθεί ομαλά, ο κίνδυνος του εφησυχασμού ελλοχεύει. Δεν πρέπει να του δώσουμε χώρο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος χαρακτήρισε λυπηρές τις εικόνες των συγκεντρώσεων λέγοντας πως η χρήση μάσκας σώζει ζωές και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας.
Παράλληλα τόνισε με έμφαση ότι η χρήση μάσκας σώζει ζωές, είναι απολύτως ασφαλής για τα παιδιά και έφερε ως παράδειγμα παιδιά που είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα για 2 χρόνια.

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή της ΕΡΤ1 «Επι-κοινωνία» σχετικά με τις πορείες κατά της χρήση της μάσκας, επισημαίνοντας ότι «οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί για την σοβαρότητα του ιού και φταίμε κυρίως εμείς που δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τον κόσμο σωστά, φταίει η παραπληροφόρηση, νομίζουν ότι η ιστορία δεν είναι αληθινή». Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει αυτό που πολύ θα επιθυμούσα να υπάρχει, μια σύμπνοια μεταξύ των ανθρώπων και μια κοινή προσπάθεια, είμαστε όλοι σε έναν κοινό αγώνα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο και για τα ίδια τα παιδιά και για όλους». Η κα Λινού εκφράζει την την ανησυχία της σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Αν καταφέρουμε να μειώσουμε αυτό το 44% και καταφέρουμε να το πάμε στο 30% τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, απλώς θα υπάρχει μια αδικία εκ μέρους των ανθρώπων που δεν θα εμβολιαστούν γιατί μη εμβολιασμένοι οι ίδιοι δεν βάζουν σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό τους αλλά βάζουν σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι θέμα ηθικό δεν είναι μόνο θέμα άποψης». Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων, σημείωσε ότι «με τη διακοπή των περιπάτων και των εκδρομών δεν θα λυθεί όλο το πρόβλημα αλλά θα μειωθούν τα κρούσματα», ενώ «αν υπήρχε η δυνατότητα θα έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τάξη». Και τόνισε με έμφαση ότι «η χρήση μάσκας είναι η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή».

Στις συγκεντρώσεις γονέων κατά της μάσκας αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τις κινήσεις αυτές, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η χρήση μάσκας ώστε να μπορούν τα παιδιά να πάνε στα σχολεία τους και να μην βρίσκονται στο σπίτι τους και κάνουν τηλεκπαίδευση. Επίσης, σημείωσε ότι τους όρους που θα γίνονται τα μαθήματα τους καθορίζει η Πολιτεία και φέτος έχει αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές.

Ο ΕΟΔΥ σε επικαιροποιημένες οδηγίες που έδωσε, τονίζει ότι οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα γίνεται καθαρισμός των αιθουσών δύο φορές την ημέρα, οι μαθητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δικά τους αντικείμενα, ενώ συστήνεται στους γονείς να θερμομετρούν τα παιδιά τους καθημερινά πριν φύγουν από το σπίτι.

Χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις γονέων κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις τις περιφέρειας, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα. Εκατοντάδες γονείς καίγοντας και ποδοπατώντας μάσκες εξέφρασαν την αντίδραση τους στην απόφαση να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκα στα σχολεία. Μάλιστα κάποιοι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με μάσκα.

Εν τω μεταξύ, δικογραφία σε βάρος των διοργανωτών συγκέντρωσης ενάντια στη χρήση της προστατευτικής μάσκας στα σχολεία σχηματίζει η ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Μαίρη Σκανδάλη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Φανή Καλαθάκη

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/35e3fgn
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.