Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – «Εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς» (video)

Μπορεί μεν η θερμοκρασία να πέφτει μέρα με τη μέρα και να πλησιάζουμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς όμως θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος, τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες ημέρες, καθώς λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν για αρκετό διάστημα με αποκορύφωμα τον καύσωνα, τα εδάφη και η ατμόσφαιρα έχουν υπερθερμανθεί και είναι αρκετά ξηρά και αυτό σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια που κατά κανόνα θα επικρατεί, αλλά και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που αύριο θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο, θα καθιστά σε μεγάλο μέρος της χώρας ιδιαίτερα ευνοϊκές και επικίνδυνες τις συνθήκες για πρόκληση κι άλλων πυρκαγιών, πέραν αυτής του Σοφικού Κορινθίας που μαίνεται ακόμα αυτήν τη στιγμή. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων όμως αναμένεται δύσκολο, καθώς θα πνέουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στην περιοχή. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά…

ΣΗΜΕΡΑ
Ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση την Α. Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με τοπικές μπόρες και στα ορεινά ενδεχομένως μεμονωμένες καταιγίδες, μέχρι το απόγευμα που ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι βοριάδες ενισχύονται και θα φτάνουν, τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και παρόλο που η θερμοκρασία έχει πέσει λίγο και δε θα ξεπεράσει τους 32-35 βαθμούς τοπικά, λόγω των ισχυρών ανέμων ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα είναι πολύ υψηλός.

ΑΤΤΙΚΗ
Λιακάδα, ενισχυμένοι βοριάδες 4-5 και από το απόγευμα στα ανατολικά 6-7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρκετός ήλιος, ιδιαίτερα από το μεσημέρι και μετά, ισχυροί βοριάδες 5-6 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι και 7 μποφόρ και θερμοκρασία, σε πτώση, έως 29 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ – ΣΑΒΒΑΤΟ
Λίγη συννεφιά στην Κ. Μακεδονία, την Α. Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες και την Α. Στερεά με λίγες μπόρες το πρωί και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα καλός καιρός και μόνο στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο λίγες συννεφιές από το μεσημέρι. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα πνέουν πολύ ισχυροί φτάνοντας και τα 7-8 μποφόρ στα κεντρικά τμήματα, ενώ στο Ιόνιο, εξασθενημένοι, δε θα ξεπερνούν τα 3-5 και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα, σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, δε θα ξεπεράσει τους 32-33, τοπικά στα δυτικά 34 βαθμούς.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Την Κυριακή ο καιρός θα είναι καλός, με λίγες τοπικές συννεφιές μόνο το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι βοριάδες που θα φτάνουν στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Καλός θα παραμείνει ο καιρός μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με αρκετό ήλιο και λίγες μόνο μεσημεριανές συννεφιές, τη Δευτέρα στα βορειοδυτικά ορεινά, την Τρίτη στα δυτικά και βόρεια και την Τετάρτη στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο, λίγο εξασθενημένοι τη Δευτέρα θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ, από την Τρίτη όμως θα ενισχυθούν και πάλι στα 7, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πάλι άνοδο.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3jDbU02
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη