Με anti-Navtex απαντά η Ελλάδα στις προκλήσεις της Τουρκίας και την νέα, παράνομη Navtex

Με anti-Navtex απαντά η Ελλάδα στις προκλήσεις της Τουρκίας και την νέα, παράνομη Navtex

Η Τουρκία προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση το βράδυ της Τετάρτης, εκδίδοντας νέα NAVΤΕΧ για το Oruc Reis και ζητώντας την αποστρατικοποίηση των Ψαρών. Με τη νέα Navtex οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Με anti-NAVTEX απαντά η Ελλάδα το πρωί της Πέμπτης.

Το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης εξέδωσε νέες NAVTEX, με τις οποίες η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση και των Ψαρών, εκτός της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Η Άγκυρα, όπως και με τα άλλα τρία ελληνικά νησιά, αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση και των Ψαρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Με τη νέα Navtex, που είχε προαναγγελθεί από την εφημερίδα Yeni Safak, παρατείνεται η παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου. Σε αυτή περιλαμβάνονται περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν σε απόσταση 30-35 ν.μ. από το νησί και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic, και κινείτο προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.

Σήμερα, κινείτο με μειωμένη ταχύτητα αλλάζοντας την πορεία του προς τα βορειοδυτικά για μερικά ναυτικά μίλια και στην συνέχεια γύρισε με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, δεν ολοκλήρωσε όμως τον κύκλο που συνηθίζει να κάνει στο διάστημα που βρίσκεται στην περιοχή και μετά τις 5 τα ξημερώματα, έκανε και πάλι αναστροφή και κινείται βορειοανατολικά προς το Καστελόριζο, σε απόσταση περίπου 25 με 30 ναυτικών μιλίων.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις γίνονται υπό το βλέμμα του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένει στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, εμποδίζοντας το τουρκικό ερευνητικό να πλησιάσει περισσότερο από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει ορίσει η Αθήνα.

Απάντηση με anti-Navtex από Ελλάδα

Απάντηση στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις έδωσε τα ξημερώματα το Πολεμικό Ναυτικό, εκδίδοντας αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας.

Η ελληνική Navtex εκδόθηκε από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο και τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί το πλήρες μήνυμα της ελληνικής Navtex:
ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.



via Ειδησεις https://ift.tt/3jdVSJq

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη