Τα αστικά λύματα προβλέπουν «έκρηξη» κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη

eurokinissi

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «δείχνει» η ανάλυση των αστικών λυμάτων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας, καθώς το ιικό φορτίο είναι μεγάλο. 

Όπως αναφέρει, μιλώντας στo MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος μελετά τα αστικά λύματα της πρωτεύουσας, υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα ευρήματα.

«Εδώ και τρεις μέρες, υπάρχει μεγάλη αύξηση της ανίχνευσης του ιού στα λύματα της Ψυττάλειας, 4-5 φορές πάνω». Παράλληλα, διευκρινίζει πως δεν υπάρχει αναλογία κρουσμάτων-λυμάτων, απλώς μέσω των δεύτερων δίνεται η τάση.

Ο κ. Θωμαϊδης εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα, κάνοντας λόγο ακόμα και για 1000 ημερησίως, καθώς «υπήρξε συγχρωτισμός και μεγάλες συγκεντρώσεις».

Εξάλλου, «προάγγελος» εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων είναι τα λύματα και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νίκο Παπαϊωάννου, στην προχθεσινή ανάλυση των λυμάτων, καταγράφηκε 500% αύξηση της ανίχνευσης του ιού, «κάτι που θα φανεί στα κρούσματα τις προσεχείς ημέρες».

«Οι τιμές για συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι προγνωστικές και θα εμφανίζονται τα κρούσματα 3-4 μέρες μετά. Τέλη Σεπτεμβρίου οριακά ανιχνεύαμε τον ιό στα αστικά λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Θυμάμαι ότι στις 2 Οκτωβρίου είχαμε μόνο δύο κρούσματα. Στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει η ανίχνευση του ιού. Στις 12-14 Οκτωβρίου, οι μετρήσεις έδειξαν 300% αύξηση. Και αυτή φάνηκε στα προχθεσινά κρούσματα που ήταν 180».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι τα ημερήσια κρούσματα στην συμπρωτεύουσα μπορεί να φτάσουν έως και τα 310, επισημαίνοντας πως «η χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ θα προκαλέσουν δραματική μείωση του ιού».



via Ειδησεις https://ift.tt/3mf1cy5

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη