Γιάννης Σαρακιώτης προς Άδωνι Γεωργιάδη: «Ανέφικτη η αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς την ελληνική ερευνητική κοινότητα»

Στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης με θέμα την «αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας», που απηύθυναν Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μετά από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αλέξη Χαρίτση, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης για την Έρευνα & Τεχνολογία Γιάννης Σαρακιώτης. Ασκώντας κριτική στον τρόπο, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίζεται την πανδημία και επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του στις 4 Μαΐου τονίζει: «Η διενέργεια τεστ κορονοϊού, τρόπος για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη από το Μάρτιο επισημαίνει: «Εκπέμπουμε ένα απλό μήνυμα προς όλες τις χώρες: τεστ-τεστ-τεστ». Και επειδή ισχυρίζεστε ότι βρισκόμαστε στις υψηλότερες θέσεις, σε ό,τι  αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, συγκριτικά με άλλες χώρες, ας δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 30 Απριλίου 2020 το Βέλγιο διενήργησε 1,67 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, η Πορτογαλία 1,33 ενώ η χώρα μας μόλις 0,22.Στις 25 Σεπτεμβρίου το Βέλγιο διενήργησε 3,1 τεστ ανά χίλιους κατοίκους, η Πορτογαλία 1,91 και η Ελλάδα μόλις 1. Και για να έρθουμε και στο σήμερα στις 26 Οκτωβρίου το Βέλγιο έκανε 5,6 τεστ ανά χίλιους κατοίκους, η Πορτογαλία 2,77 και η Ελλάδα 1,7. Ποιοι είναι όμως οι φορείς που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της διενέργειας μεγάλου αριθμού ελέγχων, περιορίζοντας έτσι την έξαρση της πανδημίας, εάν υπήρχε η πολιτική βούληση και η αντίστοιχη χρηματοδότηση;

Τα ερευνητικά μας κέντρα βεβαίως στα οποία έδινε επίσης ο κ. Μητσοτάκης συγχαρητήρια και τα ευχαριστούσε την άνοιξη αλλά έκτοτε τα ξέχασε και τα εγκατέλειψε. Όπως οφείλετε να γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, μιας και ανήκει στην αρμοδιότητά σας, η ελληνική ερευνητική κοινότητα έχει αποδείξει τις δυνατότητές της όλους αυτούς τους μήνες και επιμένετε να τους υποαξιοποιείτε και να τους υποχρηματοδοτείτε.

Και δεν το λέω εγώ, σας το λένε με σειρά επιστολών αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. Ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., ένας από τους συντονιστές της δράσης κ. Γοργούλης διερωτάται δημοσίως: «Περισσεύουμε; Δεν χρειάζεται η χώρα τις υπηρεσίες μας;» Η κα Στυλιανοπούλου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παστέρ έχει αποκαλύψει ότι διενεργούσαν ελέγχους χρησιμοποιώντας χρήματα από το αποθεματικό τους καθώς η Κυβέρνησή σας κώφευε και αδιαφορούσε για την υπογραφή  συμβάσεων.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σκοπίμως δεν αξιοποιείτε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των επιστημόνων που είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί της στήριξης του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, το οποίο έχει αποδεδειγμένα δυνατότητες για τη διενέργεια χιλιάδων διαγνωστικών ελέγχων ημερησίως, με αξιοπιστία, επιστημονική επάρκεια και με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου, αντιλαμβάνεστε ακόμη και τον πυρήνα της υγειονομικής κρίσης ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Και σας ρωτώ κύριε Υπουργέ… Μπορεί να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς την οικονομική ενίσχυση και την επιστράτευση σε επιτελικό ρόλο σύσσωμης της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας;»



Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη