Μόσιαλος: Ετσι θα περιοριστεί η μεταδοση του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους

Photo: INTIME

Στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων κορονοϊού σε κλειστούς χώρους εστιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του. Ήδη, αρκετοί ειδικοί έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι η έλευση του χειμώνα θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω του συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους.

Στην ανάρτησή του, ο καθηγητής του LSE κάνει αναφορά στα συμπεράσματα έρευνας του ιαπωνικού ινστιτούτου Riken και του πανεπιστημίου Kobe, για τη ροή σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους.

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει τη σημασία του φυσικού εξαερισμού, της προσωπικής υγιεινής, της τήρησης αποστάσεων και της χρήσης μάσκας, όπως και της συνέχισης των τεστ και της ανίχνευσης των επαφών.

Τα ευρήματα της ιαπωνικής έρευνας, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος, υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων σε περιόδους που δεν είναι δυνατός ο φυσικός εξαερισμός.

«Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, όσο πιο συχνά γίνεται, και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες», τονίζει.

«Όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες -και εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν- τότε οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της διασποράς της λοίμωξης», συμπληρώνει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εστιάζουμε από τώρα σε μεθόδους που θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της μετάδοσης της νόσου στους εσωτερικούς χώρους με την έλευση του χειμώνα. Ξέρουμε πως για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας στο φυσικό εξαερισμό, την προσωπική υγιεινή, την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, στη χρήση μάσκας, και να συνεχίσει η διεξαγωγή τεστ και ανίχνευσης επαφών. Όμως μια πρόσφατη ανακάλυψη, του περίφημου ερευνητικού ιαπωνικoύ ινστιτούτου Riken και του Πανεπιστημίου Kobe, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Makoto Tsubokura χρησιμοποίησε τον «Fugaku», τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, για να μοντελοποιήσει την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς από μολυσμένα άτομα, σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Έδειξαν ότι η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα.

Επίσης, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι

• το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλον.

• οι ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες.

• σε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντι.

• ο αριθμός των τραγουδιστών στις χορωδίες πρέπει να είναι περιορισμένος και να τηρούνται αποστάσεις.

Το εύρημα του ινστιτούτου Riken υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων σε περιόδους που δεν είναι δυνατός ο φυσικός εξαερισμός.

Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, όσο πιο συχνά γίνεται, και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες -και εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν- τότε οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της διασποράς της λοίμωξης.via Ειδησεις https://ift.tt/33YeXL9
Από το Blogger.