ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ! ΧΩΡΙΣ «ΚΥΡΩΣΕΙΣ» για την Τουρκία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες...

Λίγο πριν από τις δύο τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους «27» να φτάνουν σε συμφωνία σε ότι αφορά την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία...

Παράλληλα αποφασίστηκε ένα πλάνο κυρώσεων για την Λευκορωσία και συγκεκριμένα 40 αξιωματούχους της, με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της χώρας, όπου ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επανεκλέχτηκε, κάτω από την έντονη αμφισβήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επιβολή τους θα προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας για να σταλεί αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ στην Τουρκία, συνοδευόμενο από την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, όπως πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τις ίδιες πηγές.

Λάιεν: «Η Τουρκία δεν έχει κάνει βήματα προόδου με την Κύπρο»

Όπως τόνισε στην συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τόνισε πως υπάρχουν «εργαλεία» στο συρτάρι, υπονοώντας κυρώσεις, αλλά δεν θέλουν οι «27» να τα χρησιμοποιήσουν.

«Είναι καλό πως υπάρχει ένας αξιόπιστος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο η Αγκυρα δεν έχει κάνει βήματα προόδου με την Κύπρο. Θέλουμε μία αξιόπιστη σχέση με την Τουρκία και αυτό θα γίνει μόνο αν σταματήσουν οι προβοκατόρικες συμπεριφορές. Εχουμε ένα εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την στάση της με κυρώσεις αν χρειαστεί, αλλά δεν θέλουμε αυτό. Θέλουμε διάλογο και να δουλέψουμε ώστε να βελτιώσουμε ζητήματα όπως το εμπόριο και το μεταναστευτικό. Θέλουμε να χτίσουμε μία γερή σχέση με την Τουρκία» τόνισε η Λάινερ.

Μισέλ: «Δε βοηθούν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας»

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της και σημείωσε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα, ενώ το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Θέλουμε θετική ατζέντα με την Τουρκία, όμως σε αυτό δε βοηθούν οι μονομερείς ενέργειες. Καλωσορίζουμε θετικές προσπάθειες για διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υποστηρίζουμε την επανέναρξη του Κυπριακού υπό τον ΟΗΕ» τόνισε ο Μισέλ και προσέθεσε:

»Θα θέλαμε λύσεις πιθανότατα πολυμερείς όπως η διάσκεψη που έχω προτείνει που θα συζητήσει προκλήσεις όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, την οικονομία, την ανάπτυξη και την ενέργεια. Αλλά ταυτόχρονα, το πόσο σοβαρά πήραμε τη διαδικασία φαίνεται από το γεγονός ότι το αργότερο τον Δεκέμβριο θα γυρίσουμε στο θέμα εξετάζοντας τις εξελίξεις, ελπίζουμε θετικές, για να προχωρήσουμε».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέο κείμενο
για το προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στο κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Το νέο προτεινόμενο κείμενο προσθέτει ότι «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου» και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Η νέα διατύπωση σημειώνει ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Τα αναφερόμενα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις, αλλά δεν αναφέρει ρητώς τη λέξη.

Το νέο προσχέδιο καταργεί επίσης μια προηγούμενη αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου».

via Press24.gr https://ift.tt/3ilVgkC
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη