Ερώτηση Γιάννη Σαρακιώτη προς την Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας: «Μεθοδεύσατε τον παροπλισμό των ερευνητικών κέντρων χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων»



Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, αναφορικά με τις ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές κυβερνητικές αποφάσεις στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Η ερώτηση, την οποία προσυπέγραψαν ακόμη 43 Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ουσιαστικού παραγκωνισμού των ερευνητικών κέντρων στη μάχη της ανίχνευσης κρουσμάτων.

Όπως τονίζεται εντός της ερώτησης: «Η καταγραφή των εργαστηρίων, τα οποία είναι σε θέση να συνδράμουν στην προσπάθεια διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για την πανδημία του κορονοϊού, δεν έχει υλοποιηθεί με ευθύνη των Υπουργείων, με αποτέλεσμα να χαράσσεται η όποια κυβερνητική στρατηγική δίχως ορθολογισμό και όπως φαίνεται, δίχως η πολιτική ηγεσία να ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τα διατιθέμενα μέσα. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε αποκλειστικά επικοινωνιακές κινήσεις, όπως η προμήθεια υψηλού κόστους μηχανημάτων, τα οποία άλλοτε παραμένουν πλήρως ανενεργά και άλλοτε υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου προσωπικού (βλ. τεχνολόγοι, βιολόγοι και ιατροί)».

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να οδηγούνται χιλιάδες συμπολίτες μας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τη στιγμή που τα ερευνητικά κέντρα έχουν αναπτύξει δικά τους διαγνωστικά πρωτόκολλα και είχαν λάβει τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες για το έργο τους από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (20 Μαρτίου), αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό (14 Απριλίου). Έτσι, οι επικεφαλής φορέων και οι ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι των ιατρικών σχολών της χώρας, όπως οι ίδιοι μαρτυρούν, έχουν μείνει να αναρωτιούνται «αν περισσεύουν» και «γιατί δε ζητείται η συνδρομή τους, εφόσον απαιτείται η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ». Ο κ. Σαρακιώτης επισημαίνει εντός της κοινοβουλευτικής ερώτησής του ότι οι συμβάσεις ακόμη και με το Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχουν ανανεωθεί από τις αρχές Ιουλίου και το επιστημονικό προσωπικό του έχει σταματήσει να παραλαμβάνει δείγματα.

Όπως επίσης σημειώνεται: «Η αδρανοποίηση των επιστημονικών φορέων της χώρας έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, καθόσον αχρείαστα μεγάλο μέρος των ελέγχων μεταφέρεται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με υψηλότατες χρεώσεις, με ανάλογη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των πολιτών». Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών προσπαθεί να βρει λύσεις για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των κρατικών προϋπολογισμών. Τα αρμόδια Υπουργεία καλούνται να απαντήσουν για το βαθμό συστράτευσης των δημοσίων επιστημονικών φορέων στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς και για τους λόγους που αυτή καταγγέλλεται ότι είναι από μερική έως μηδαμινή.

Νεότερη Παλαιότερη