ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Ποιητής και μεταφραστής. Γεννήθηκε στο Μούδρο τής Λήμνου (1919), μα πολύ μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα. Σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο τής Αθήνας και ασκεί το επάγγελμα τού καθηγητή των γαλλικών. Στα Γράμματα εμφανίσθηκε με το ψευδώνυμο Κώστας Ελατός και στα 1943 με μια λογοτεχνική συντροφιά εξέδωσε το περιοδικό «Νέα Αυγή», που ήταν τυπωμένο με το μονοτονικό σύστημα.
Άρχισε ύστερα να συνεργάζεται σ’ άλλα περιοδικά κι εφημερίδες τού Πειραιά με το πραγματικό του όνομα και να παίρνει ενεργό μέρος στην πνευματική κίνηση τού Πειραιά. Στα 1956 συγκέντρωσε σ’ έναν τόμο τα διάφορα ποιήματά του δημοσιευμένα και μη και τα εξέδωσε με τον τίτλο «Ποιήματα». Στα 1958 εξέδωσε τις «Ελεγείες». Ακολούθησαν άλλες δυο ποιητικές συλλογές, οι «Σταυροί και Ηλιοτρόπια» (1964) και τα «Πρόσωπα τής Αυγής» (1966). Άλλο βιβλίο του είναι το τεχνοκριτικό δοκίμιο «Ο Καλλιτεχνικός Πειραιάς, — Πειραιώτες ζωγράφοι», που κυκλοφόρησε πάλι στα 1966. Έχει μεταφράσει ακόμη πολλά λογοτεχνικά βιβλία από τα γαλλικά, διετέλεσε γενικός γραμματέας τής «Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς» και τού μορφωτικού κι εκπολιτιστικού συλλόγου «Ο Πλάτων». Κατά τ’ άλλα, η ποίησή του είναι παραδοσιακή, μ’ ένα τραγούδι λυπημένο και αναχωρητικό από την πραγματικότητα, που αντηχεί κάπως παράτονα στις μέρες μας, μα που θυμίζει τη μελαγχολία τού Πορφύρα και τού Χατζόπουλου. Στην τελευταία του ποιητική συλλογή, ωστόσο, έκαμε μια προσπάθεια ν’ απελευθερωθεί απ’ όλ’ αυτά, και πρώτ’ απ’ όλα απ’ την παραδοσιακή τεχνική. Απεβίωσε στον Πειραιά το 2008. 


«Τον ακούω κάθε βράδι καθώς γυρίζω 
στο σπίτι. Λίγο πιο πέρα 
το καλοκαίρι άγρυπνο αναπαύεται 
στη ρίζα της ελιάς. Οι νυχτερίδες 
στη φωλιά τους μεταφέρουνε 
της ημέρας τα λείψανα 
Ένα λειψό φεγγάρι ναρκωμένο 
νωχελικά ανατέλλει και τανίζεται 
Ο Γαλαξίας μ’ ένα θρόισμα πεύκου 
σέρνεται να κρυφτεί στα μεσουράνια 
Κρυστάλλινη γαλήνη 
κοσμική σιγή 
παντού 
Κι αυτός διευθύνει 
τη συναυλία της σιωπής». 


(απόσπασμα από το ποίημα «Μοναχικός τραγουδιστής»)


from ανεμουριον https://ift.tt/2SZRAe3
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη