Σύνοδος Κορυφής: Σε θέση «μάχης» η Ελλάδα για την τουρκική προκλητικότητα, θέλει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

eurokinissi

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να στείλε μήνυμα για «άμεση αποκλιμάκωση ή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία», η οποία συνεχίζει την προκλητική της στάση. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται νέος γύρος διπλωματικών επαφών ώστε να αποσπάσει ένα τελεσίγραφο για την Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να επιδίδεται σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Η επιθετικότητα του Ερντογάν δεν αφήνει περιθώριο για διάλογο, καθώς με το Oruc Reis να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταγράφεται νέος κύκλος κρίσης στα ελληνοτουρκικά με άγνωστη εξέλιξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει την προκλητική στάση της Τουρκίας στην συνεδρίαση του ΕΛΚ που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 13:00, ενώ στις 16:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Κορυφής. Παρότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θεωρείται βέβαιο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θίξει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με την έναρξη της συνεδρίασης.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εξασφαλίσει μία αυστηρή και ξεκάθαρη σύσταση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να δοθεί μία «πρόγευση» για τις συνέπειες κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πλέον τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα και έτσι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ανοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων προ του χρονικού περιθωρίου των 2 μηνών, εάν δεν συμμορφωθεί και συνεχίσει την ίδια επιθετική τακτική.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη μετριοπαθή της στάση. Σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, υπήρξαν νέες πιέσεις από την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα των κυρώσεων, μετά την νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας και την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όμως, η Γερμανία διαμηνύει ότι προϋπόθεση για τον διάλογο είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις». Επί της ουσίας η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης κινείται σε θεωρητικό επίπεδο αλλά οι δορυφόροι της Τουρκίας εντός της Ευρώπης παραμένουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για τον ίδιο και τις επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στενεύουν και με δεδομένο ότι η γερμανική προεδρία θα είναι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, αντιλαμβάνεται ότι μέχρι τότε θα μπορεί να ασκήσει όλες τις διεκδικήσεις του στην περιοχή και να κατευθύνει στο σημείο που επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις.

Εξάλλου, όσο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να τους ενημερώσει σχετικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

11:00 Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)

11:30 Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ)

12:00 Γεώργιος Μαρίνoς (ΚΚΕ)

12:30 Αντώνης Μυλωνάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

13:00 Δημήτρης Λιάπης - Γιώργος Λογιάδης (ΜΕΡΑ 25).



via Ειδησεις https://ift.tt/317PyNk

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη