Πρόστιμα σε επιχειρήσεις από την εφορία για εκπρόθεσμες δηλώσεις ενώ είχε δοθεί παράταση!

INTIME

Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες σημειώματα από την Εφορία, με τα οποία καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, των γνωστών Μ.Υ.Φ, του έτους 2014 οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει τότε το υπουργείο Οικονομικών.

Γιατί όμως οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν ραβασάκια με πρόστιμα στους συγκεκριμένους φορολογούμενους;

Όλα ξεκίνησαν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών. Το σύστημα εντόπισε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.

Η εφαρμογή, από την αρχή της λειτουργίας της, παρουσίαζε πολλά προβλήματα και ήταν σχεδόν αδύνατη η υποβολή των καταστάσεων. Μάλιστα για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προθεσμία υποβολής τους και συγκεκριμένα έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να διευκολυνθούν λογιστές και επαγγελματίες στην υποβολή των δηλώσεων. Τις τελευταίες μέρες υποβολής των συγκεκριμένων καταστάσεων και κυρίως όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου 2016, οι δυσλειτουργίες και οι αρρυθμίες που εμφάνιζε το σύστημα αυξάνονταν καθημερινά.

Τελικά οι καταστάσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016 αλλά η διάταξη με την οποία θα επικυρώνονταν η σιωπηρή παράταση της προθεσμίας υποβολής τους δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Ετσι, όσοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν. Μετά τις διασταυρώσεις που έτρεξε οι ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, τους εντόπισε, έστειλε τα στοιχεία τους στις Εφορίες και οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν τώρα τα ραβασάκια με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το θέμα αυτό, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος ερωτάται εάν θα προχωρήσει άμεσα «σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε το 2016 σε χιλιάδες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το θέμα και σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή διάταξη που θα «σβήνει» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής παράτασης που είχε δώσει η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.



via Ειδησεις https://ift.tt/3lUqdOG

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη