Κορονοϊός - Γαλλία: Lockdown από τα μεσάνυχτα - Τα μέτρα που φέρνει η νέα καραντίνα

PIXABAY

Έτοιμη για τη νέα καραντίνα η Γαλλία. Τι θα ισχύει από τα μεσάνυχτα. Υποχρεωτική τηλεργασία, κυκλοφορία με βεβαιώσεις και κλειστά σύνορα με χώρες εκτός της ΕΕ ανάμεσα στα μέτρα.

Οι Γάλλοι θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νέας καραντίνας μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, να επισκεφθούν γιατρό ή για κατεπείγοντες οικογενειακούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, μία ημέρα πριν τεθούν σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο Καστέξ και η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν έδωσαν διευκρινίσεις για τα μέτρα και το πώς θα εφαρμοστούν στο διάστημα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Οι πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να παραμένουν στις κατοικίες τους και να βγαίνουν έξω μόνο αν έχουν συγκεκριμένο λόγο: για να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, να πάνε στη δουλειά τους –εφόσον δεν γίνεται να εργαστούν από το σπίτι– να επισκεφθούν γιατρό, να παράσχουν εκτάκτως βοήθεια σε συγγενικό τους πρόσωπο ή για να ασκηθούν, για μία ώρα, σε απόσταση που δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 χιλιόμετρο από τον τόπο κατοικίας τους.

Όσοι κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα έγγραφο που να αναφέρει τον λόγο. Η αστυνομία θα μπορεί προχωρά σε ελέγχους.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μολονότι την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της Covid-19, είχαν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη. Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 11 ετών. Τα πανεπιστήμια ωστόσο θα κλείσουν.

Ρολά θα κατεβάσουν επίσης τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα καταστήματα, εκτός από τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, τα γκαράζ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καθαριστήρια και τα καταστήματα οπτικών.

Οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που δέχονται κοινό θα παραμείνουν ανοιχτές.

Οι χώροι λατρείας θα λειτουργούν επίσης, όμως στις τελετές (για παράδειγμα στους γάμους) θα επιτρέπεται μόνο περιορισμένος αριθμός ανθρώπων.

Η τηλεργασία δεν είναι προαιρετική αλλά θα είναι υποχρεωτική παντού, καθ' όλη την εβδομάδα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατον, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και των άλλων χωρών της ΕΕ θα παραμείνουν ανοιχτά. Κανείς όμως δεν θα επιτρέπεται να μπαίνει στη Γαλλία από τρίτες χώρες, εκτός αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που θα δέχονται, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Η καραντίνα θα ξεκινήσει στις 00.01 της Παρασκευής (τοπική ώρα) και τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Τρέχουν να προλάβουν τα κομμωτήρια

Τα κομμωτήρια σε ολόκληρη τη Γαλλία δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στην κοσμοσυρροή που επικρατεί σήμερα, με τους πελάτες να προσέρχονται μαζικά, την τελευταία ημέρα λειτουργίας τους, προτού το νέο λοκντάουν τεθεί σε ισχύ, αναγκάζοντάς τα να παραμείνουν κλειστά έως την 1η Δεκεμβρίου.

Τα νέο lockdown, που στοχεύει στο να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Γαλλία, προβλέπει το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων, όπως των κουρείων και των κομμωτηρίων, από την 30η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στο κομμωτήριο Tchip, στην πόλη Καμπρέ, οι υπάλληλοι προσπαθούν να «στριμώξουν» όσα περισσότερα ραντεβού γίνεται λόγω της ξαφνικής ζήτησης, δήλωσε η κομμώτρια Κατί Ντουοτμπουά στο Ρόιτερς.

«Θα πίστευες ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα», τόνισε.

Αν και, ωστόσο, αυτή τη εβδομάδα καταγράφεται αύξηση στα ραντεβού, το μέλλον μοιάζει αβέβαιο. Το κατάστημα θα κλείσει στις 9 το βράδυ απόψε και θα παραμείνει κλειστό για όσο διαρκέσει το λοκντάουν.

«Θα είναι δύσκολο για εμάς», είπε η Ντουοτμπουά.

«Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για τα έσοδά μας. Νιώθουμε πως την πληρώνουμε (άδικα), ότι τιμωρούμαστε για τα λάθη των άλλων».



via Ειδησεις https://ift.tt/31VpdT5

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη