Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, νέα Naxtex από την Τουρκία - Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα σε περιοχή που οριοθέτησε με τη νέα παράνομη Navtex η Τουρκία, πλέει το Oruc Reis από τις 17:00 της Δευτέρας. Αυξάνεται η ένταση στην Αν. Μεσόγειο, αδιαφορεί για τις απειλές κυρώσεων από την ΕΕ η Τουρκία, ενώ η Αθήνα κλιμακώνει τον διπλωματικό μαραθώνιο.

Το Oruc Reis, κινείται νοτιοδυτικά με τους πομπούς του κλειστούς και συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ [λέει με ταχύτητα έως 7 κόμβων γεγονός που δεν ενδείκνυται για ποντισμό καλωδιών για σεισμικές έρευνες.

Φαίνεται πως η Τουρκία απέφυγε να στείλει το Orus Reis πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, σε απόσταση 6,5 ν.μ., αλλά το κατηύθυνε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιότερα από τη Στρογγύλη και τη Ρω, αν και μέσα στην παράνομη Navtex.

Η αιφνιδιαστική κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, μερικά 24ωρα μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων και λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, δείχνει ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να παίζει το χαρτί των προκλήσεων.

Η Τουρκία φαίνεται ότι νιώθει «στριμωγμένη» από τη διεθνή πίεση ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, συζητώντας υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου και ίσως εκτιμά πως μέσα από το σκηνικό έντασης μπορεί να αποκομίσει περισσότερα οφέλη.

Όπως όλα δείχνουν, ο Ερντογάν δεν δείχνει να ανησυχεί παρά τις απειλές για κυρώσεις που είχε απευθύνει η Σύνοδος Κορυφής των «27» στις αρχές του μήνα, θέτοντας ως διορία το επόμενο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου (το αργότερο).

Η θέση του Oruc Reis, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 12/10:

oruc reis

Νέα Navtex της Τουρκίας

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Navtex με στόχο να «ακυρώσει» την ελληνική, που είχε έρθει ως απάντηση της πρώτης τουρκικής.

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του «Oruc Reis». Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το «Oruc Reis».

Η NAVTEX της Τουρκίας:

TURNHOS N/W : 1274/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 12-10-2020 21:18)

TURNHOS N/W : 1268/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY IN TURKEY'S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA79-596/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR FA06-1262/20 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 222059Z OCT 20.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής (15 -16 Οκτωβρίου), η Ελλάδα θα θέσει την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις νέες παραβατικές της συμπεριφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και «ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της».

Βαρύνουσα σημασία στη λήψη των τελικών αποφάσεων, αναμένεται να έχει η άποψη της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί την ένταση

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έριξε το φταίξιμο για την ένταση στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για «καλοπροαίρετη προσέγγιση», ενώ πρόσθεσε πως η κατάσταση παραμένει τεταμένη με ευθύνη της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να αναφέρει στον Σαρλ Μισέλ πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει προτείνει η Τουρκία, θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήριζε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της χώρας μας, για την παράνομη NAVTEX που βγάζει και πάλι το τουρκικό ερευνητικό στα ανοιχτά.

Γεραπετρίτης: Προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία

Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο: το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τη νέα μονομερή τουρκική ενέργεια. Η οποία ενέργεια, πρόσθεσε, σαφώς και θα επηρεάσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο».

Γι' αυτό «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η ενέργεια με το «Ορούτς Ρέις» σαφώς και επηρεάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών, υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, όπως επηρεάζει και η «αμετροεπής ενέργεια» να ανοίξουν τα Βαρώσια, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Και η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέλθει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο μόνο το ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα. Όταν συζητάς για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να παραβιάζει αυτές τις ίδιες τις θαλάσσιες ζώνες».

«Η πεποίθησή μας είναι ότι θα πρέπει να συζητήσουμε επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε επίσης, αλλά «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα που ετέθη, τότε θα επέλθουν τα επόμενα βήματα, τα οποία έχει προδιαγράψει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επέμεινε. Και, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Γ. Γεραπετρίτης.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, άλλωστε «ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς, και στον Σαρλ Μισέλ, ότι θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι κυρώσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι υπό όρους που θα ερείδονται στο Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε και εκτίμησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα τοποθετηθεί με τον τρόπο που αρμόζει σε τέτοιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Ειδικά για το θέμα των κυρώσεων, «η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να έχει τις κυρώσεις διαρκώς στο τραπέζι. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει ήδη καταρτίσει ένα μενού κυρώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και πολύ σκληρές απειλές εις βάρος της Τουρκίας τόσο κατά κρατικών δομών όσο και ιδιωτών είναι μια σοβαρότατη κατάκτηση».

Παράλληλα, υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας ότι «η ευρωπαϊκή διπλωματία έθεσε ως όριο το τέλος Δεκεμβρίου, προφανώς σε περίπτωση που κλιμακώσει η Τουρκία τότε θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων. Όσο κι αν ήμαστε υπέρ της συζήτησης, τέτοιου τύπου επιθετικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ευρώπη», διεμήνυσε επίσης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είναι απαράδεκτοι, να ...σταματήσουν τις προκλήσεις

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για την «επιστροφή» του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγες ώρες μετά την έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX αργά το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στις κατηγορίες της Αθήνας, που έκανε λόγο για «πειρατική και στοχευμένη έξοδο» του ερευνητικού σκάφους, ενώ καλεί την Ελλάδα να ...σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

«Το πλοίο Oruç Reis συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, που θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για αβάσιμους και απαράδεκτους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και για «μαξιμαλιστική στάση» από τη χώρα μας.

Η Άγκυρα καλεί την χώρα μας να σταματήσεις τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

Κλιμακώνει ο Ακάρ για Oruc Reis στο Καστελόριζο, αναζωπύρωση στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας βλέπει το Spiegel

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για το Oruc Reis. Η Τουρκία βγάζει εκ νέου ερευνητικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειοκαι η απόφαση ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση με τους Έλληνες, σημειώνει ο Spiegel.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγη ώρα αφού το Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια, υποστήριξε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα παρέχει προστασία και θα συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος όπου χρειάζεται.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται. Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να "ακτινογραφήσει" τη Μεσόγειο», σημείωσε ο Ακάρ.

Η απάντηση της Αθήνας

Με την έκδοση αντί-Navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας η οποία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής αποφάσισε να βγάλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Η αντί-Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνει ότι η τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου «αφορά παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελόριζου. Στην περιοχή αυτή αρμοδιότητα έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.

Ακόμη ο σταθμός του Ηρακλείου διαμηνύει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επισημαίνεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι ο αρμόδιος για την έκδοση ναυτικών αγγελιών σ' αυτή την θαλάσσια περιοχή. Καλούνται δε όλοι οι ναυτικοί να αγνοήσουν την τουρκική αναγγελία.

Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο. Τους εξήγησα επίσης αυτό που είναι προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή. Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία λειτουργεί ως o υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Spiegel: Προς αναζωπύρωση η σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας

«Η Τουρκία βγάζει εκ νέου ερευνητικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, που σημειώνει: «Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση με τους Έλληνες: η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της πλοίο Oruc Reis σε νέα αποστολή στα διαφιλονικούμενα νερά της Μεσογείου».

Όπως παρατηρεί το γερμανικό περιοδικό, «μόλις είχε αρχίσει να διαφαίνεται ελαφρά αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τώρα όμως η Άγκυρα βγάζει και πάλι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ερευνητικό πλοίο θα βρίσκεται εκεί από σήμερα μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Oruc Reis θα κινηθεί νοτίως του ελληνικού νησιού Καστελόριζο και θα συνοδεύεται από δυο ακόμη πλοία».

Κατά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου προ εβδομάδων από τα διαφιλονικούμενα νερά, ο Ερντογάν είχε πει ότι έτσι δίνεται μια ευκαιρία στη διπλωματία, υπενθυμίζει το Spiegel. «Την ίδια ώρα όμως η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι το Oruc Reis αποσύρεται μόνο για εργασίες συντήρησης και πως στη συνέχεια θα επέστρεφε στην περιοχή». 



via Ειδησεις https://ift.tt/30Y5p11

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη