Η Άγκυρα προκαλεί, Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν - Κλειστοί οι πομποί του Oruc Reis, non paper με κατηγορίες για Ελλάδα

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνεχίζει τις προκλήσεις με κάθε τρόπο η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας, προκαλώντας εκνευρισμό σε Αθήνα, ΗΠΑ και Ευρώπη. Το Oruc Reis κρατά κλειστούς τους πομπούς του, non paper από Τουρκία με τους λόγους που η Ελλάδα ...ανεβάζει την ένταση.

Το Oruc Reis συνεχίζει να κρατά κλειστούς τους πομπούς του, με την Τουρκία να προκαλεί για άλλη μία φορά αντιδράσεις με τις έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Οι αντιδράσεις έρχονται και από το εξωτερικό, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ευρωπαίους διπλωμάτες να αναφέρουν σε έντονο τόνο την ενόχλησή τους από τη νέα κίνηση της Αγκυρας.

Η επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ήταν ιδιαίτερης σημασίας, από την στιγμή που ο Γερμανός ΥΠΕΞ αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει μετά και στην Αγκυρα. Ο Μάας, στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Μητσοτάκη, Δένδια και τον Κύπριο ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδη, τόνισε πως πλέον είναι στο χέρι της Αγκυρας να δημιουργήσει τις συνθήκες για διάλογο, καθώς με την τελευταία «εξόρμηση» του Oruc Reis δημιούργησε νέα ένταση στην περιοχή.

«Είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις» δήλωσε από την Λευκωσία. Παράλληλα ο ΥΠΕΞ της χώρας σημείωσε πως για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση, θα πρέπει «επιτέλους να συμβάλει σε αυτό η Τουρκία», δείχνοντας την ενόχληση της Γερμανίας για τη στάση της Τουρκίας τις τελευταίες ώρες.

Εξάλλου, λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο δείπνο με τον Νίκο Δένδια, ο κ. Μάας τόνισε εκ νέου πως η Γερμανία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη» από τις προκλήσεις της Αγκυρας, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, σχολιάζοντας πως ήταν μία «περιττή και προκλητική κίνηση από πλευράς Αγκυρας που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

Νέο παίγνιο απόδοσης ευθυνών από Αγκυρα: Με non paper εγκαλεί την Ελλάδα για κλιμάκωση

Η Άγκυρα επιχειρεί να επιρρίψει στην Αθήνα τις ευθύνες για το διαφαινόμενο «ναυάγιο» των διερευνητικών επαφών. Τι αναφέρει στο non paper που πλέον κάνει το γύρο του διαδικτύου.

 Το non paper της Άγκυρας που δημοσιεύει η «Καθημερινή» αναφέρει ακριβώς τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα. 

Στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Άγκυρα μεταξύ άλλων επικαλείται:

1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».

3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».

4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».

5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ Άγκυρα αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.

6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

oruc123

Νέα αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Τουρκία βρίσκει απέναντί της και τις ΗΠΑ, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ακόμα μία φορά ζήτησε από την Άγκυρα να «σταματήσει τις προκλήσεις και να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελλάδα».

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», ανέφερε η εκπροσώπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους.

Μητσοτάκης: Αν συνεχίσει έτσι, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες

Η ελληνική πλευρά, μετά την εμφάνιση του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο για διάλογο από την στιγμή που η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει τις προκλητικές της κινήσεις. Η Αθήνα περίμενε «σήμα» από την Αγκυρα για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, ωστόσο η τουρκική πλευρά άρχισε πάλι τις έρευνες, γεγονός που επανέφερε στην συζήτηση το θέμα των κυρώσεων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του κ. Μητσοτάκη στον Μάας: «Η Τουρκία είτε πρέπει να ανανεώσει τη σχέση και την συνεργασία της με την Ευρώπη, είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά», σχολίασε προσθέτοντας με νόημα πως «φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο». Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στην συνάντηση με τον Μάας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές υπό αυτές τις συνθήκες, κάτι που σημείωσαν σε δηλώσεις του και κυβερνητικά στελέχη στα υψηλότερα «κλιμάκια», όπως ο κ. Γεραπετρίτης, αλλά και ο κ. Πέτσας.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, καθώς παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, η στάση της την επαναφέρει στο προσκήνιο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν εκ νέου αντιδράσεις εντός της ΕΕ, όπως του Αυστριακού καγκελάριου Σ. Κουρτς, ο οποίος επανάφερε με την σειρά του το θέμα των κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Νεύρα στην Άγκυρα, επεισόδιο Τσαβούσογλου με τη Σουδή ΥΠΕΞ

Με την Τουρκία να είναι απομονωμένη διπλωματικά, ο εκνευρισμός της σε κυβερνητικά στελέχη είναι προφανής. Χαρακτηριστικό ήταν το φραστικό επεισόδιο του Μελβούτ Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, με αφορμή δηλώσεις της τελευταίας για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

Η Λίντε έθεσε το ζήτημα της τουρκικής στάσης σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας από τον Τσαβούσογλου να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία και η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος της απάντησε σε έντονο ύφος:

«Ποια είστε εσείς που τα λέτε αυτά; Ποιος σας έδωσε εντολή να τα πείτε αυτά; Τα κάνετε για να υποστηρίξετε το PKK. Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες;».



via Ειδησεις https://ift.tt/33TtzLY

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη