Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος λόγω Oruc Reis

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος λόγω Oruc Reis

Στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων.

Όπως είναι φυσικό, η προκλητική απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex και να ξαναβγάλει το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis στη Μεσόγειο, έχει θέσει σε συναγερμό κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις.

Έτσι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που μετέβη στην Πορτογαλία για να συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, διαφοροποιεί το πρόγραμμά του και αντί για την Τρίτη, θα πάρει σήμερα το αεροπλάνο της επιστροφής για την Ελλάδα.

Ελληνική απάντηση με αντι-Navtex στην Τουρκία για το Oruc Reis

Αντι-navtex, άλλωστε, με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική Navtex, εξέδωσε η ελληνική πλευρά σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι – NAVTEX με αφορμή την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής (11.10.2020) ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

ΥΠΕΞ για Oruc Reis: «Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης η νέα τουρκική Navtex»

«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της, δεν εκβιαζόμαστε», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».



via Ειδησεις https://ift.tt/2IgN7RT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη