Λαμία, Ανθρώπινη Πόλη - Ηχορύπανση Stop



Δεκαέξι χρόνια πριν αρχίσαμε τις πρώτες αντιδράσεις ενάντια στην ηχορύπανση και σήμερα ακόμα διαπιστώνεται, με βάση την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η Λαμία είναι μια από τις πέντε πιο θορυβώδεις ελληνικές πόλεις στην Ευρώπη: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία. Δείτε το πρώτο κείμενο που κυκλοφορήσαμε το 2004 για το θέμα:

ΛΑΜΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ - ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ STOP

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2004

ΘΟΡΥΒΟΣ: Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος είναι υπεύθυνος για πληθώρα προβλημάτων που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο δημιουργώντας άμεσο αντίκτυπο τόσο στην υγεία όσο και στην ποιότητα ζωής.

Ο ανεπιθύμητος θόρυβος:

- αυξάνει την πίεση, προκαλεί κούραση, μειώνει τον ύπνο, αυξάνει το άγχος, επηρεάζει αρνητικά την πέψη και παρεμποδίζει τη συγκέντρωση

- συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες

- συμβάλει στις καρδιακές παθήσεις και τα ανυπολόγιστα κρούσματα βλάβης της ακοής

- μειώνει την παραγωγικότητα, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης, αυξάνει τα ατυχήματα, αυξάνει τις ημέρες απουσίας από την εργασία και συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Ο ήχος της εξάτμισης μπορεί να μην απειλεί την ακοή μας άμεσα, όμως μπορεί να επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

ΛΑΜΙΑ – ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Όλοι λένε ότι η Λαμία είναι μια πόλη με τη μεγαλύτερη ηχορύπανση απ’ όλες τις ελληνικές πόλεις. Δεν υπάρχει γειτονιά και συνοικία που να μη διαμαρτύρεται για το θόρυβο όλες τις ώρες της μέρας και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας, μεσημεριανές και μεταμεσονύχτιες. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των τροχοφόρων, αλλά και από την έλλειψη μέτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΗΤΗ
Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η ζωή μας γίνεται όλο και περισσότερο αφόρητη λόγω του θορύβου. Αναγκαζόμαστε να έχουμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε. Τη «νύφη» την πληρώνουν περισσότερο τα μικρά παιδιά, τα παιδιά που διαβάζουν αλλά και οι ηλικιωμένοι, που βρίσκονται τις περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Το πρόβλημα το δημιουργούν κυρίως τα μηχανάκια όλων των κυβικών με τις κομμένες εξατμίσεις, αλλά και τα αυτοκίνητα, που τρέχουν στους δρόμους με υπερβολική ταχύτητα όλες τις ώρες, και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας και τις μεταμεσονύχτιες. Αμφισβητείται κάθε έννοια σεβασμού στον συνάνθρωπο, κάθε έννοια ευνομούμενης πόλης μπροστά στην κακώς εννοούμενη «διασκέδαση» των οδηγών. Η έλλειψη αστυνόμευσης, η έλλειψη ενημέρωσης και προειδοποίησης των οδηγών καθώς και η μη ύπαρξη πινακίδων και σήμανσης, δίνουν την εικόνα της μη ελεγχόμενης αστικής περιοχής.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;
Η ησυχία και η ανάγκη για ξεκούραση και ηρεμία αποτελούν αναντικατάστατο κοινωνικό αγαθό, το οποίο προστατεύεται με νόμους και ευρωπαϊκές οδηγίες και οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να υπερασπίσουμε.

ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ…
Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν φτάνει μόνο η αγανάκτηση και η απλή διαμαρτυρία

Ζητάμε από την αστυνομική διεύθυνση και τον δήμο να πάρουν άμεσα μέτρα και να προστατέψουν την ποιότητα της ζωής μας και την υγεία μας. Υπενθυμίζουμε ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να ζούμε σε ένα προστατευμένο αστικό περιβάλλον, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται χάρη αλλά καθήκον της πολιτείας και του δήμου.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους Λαμιώτες να ευαισθητοποιηθούν, να σεβαστούν, να περιφρουρήσουν, να διαφυλάξουν αλλά και να διεκδικήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα στην ξεκούραση, την ησυχία στο σπίτι και την ηρεμία αλλά και την σωματική και ψυχική τους υγεία

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ – ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Ήρθε η ώρα της εκστρατείας κατά της ηχορύπανσης και του θορύβου. Προτείνουμε.

- Ενίσχυση της αστυνόμευση στα πλαίσια της αντιμετώπισης 1) της παραβίασης των ορίων ταχύτητας στην πόλη, 2) της πλημμελούς λειτουργίας των εξατμίσεων και 3) της πρόκλησης θορύβου κατά τις ώρες κοινής ησυχίας

- Έντυπο ενημερωτικό υλικό για να μοιραστεί σε όλους τους χώρους

- Ειδική ενημέρωση στα σχολεία από τους καθηγητές και την επιτροπή των κατοίκων

- Συζητήσεις στα ΜΜΕ, διαφημιστικά τηλεοπτικά - ραδιοφωνικά σποτς

- Πινακίδες ενημερωτικές για τα όρια ταχύτητας στην πόλη και την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας

- Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «σύγχρονες πόλεις και ηχορύπανση»

- Απαγόρευση της κυκλοφορίας των μηχανών μεγάλου κυβισμού τις μεταμεσονύχτιες ώρες

- Ειδικά σήματα και φανάρια σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Υψηλάντη

- Ραντάρ στην Υψηλάντη για τον έλεγχο της ταχύτητας στα διερχόμενα αυτοκίνητα και τις μηχανές

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη