Ανακαλύφθηκε φρούριο 3.000 ετών στα Υψώματα Γκολάν: Και βωμός με ελληνική επιγραφή για τον θεό Πάνα

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σήμερα ένα φρούριο ηλικίας περίπου 3.000 ετών, στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, το οποίο ενδέχεται να είχε οικοδομηθεί από συμμάχους του βασιλιά Δαβίδ.
Το φρούριο αυτό, χτισμένο από λίθους βασάλτη, ανακαλύφθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χισπίν, στο πλαίσιο αρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιούνται στην περιοχή ενόψει της κατασκευής νέου οικισμού.
Το Γκολάν είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.


***
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  KFAR NEFACH 
Πάλι μια άλλη ελληνική επιγραφή 

1.700 ετών ελληνική επιγραφή επιβεβαιώνει το όνομα του σύγχρονου αρχαιολογικού τόπου


Η ανασκαφική τοποθεσία στο Kfar Nefach στα υψίπεδα του Γκολάν | Φωτογραφία: Assaf Peretz / Israel Antiquities Authority

Ερευνητές: Η ελληνική αναφορά στο Kfar Nefach γενικά πιστεύομε ότι τα ονόματα διατηρούνται σε μέρη που έχουν συνεχώς κατοικηθεί για γενιές.

Αλλά τον περασμένο μήνα, οι αρχαιολόγοι της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που ανασκάφηκαν στο Γκολάν ανακάλυψαν έναν βράχο που ήταν χαραγμένος με το όνομα "Kfar Nefach" - στα Ελληνικά - περίπου 1.700 χρόνια πριν.
Φοιτητές και τοπικοί εθελοντές συμμετείχαν στο σκάψιμο που ανακάλυψε τον βράχο σκαλισμένο με ελληνικά γράμματα. Είχε χρησιμοποιηθεί για να καλύψει έναν τάφο. Ο Δρ Danny Syon του IAA και ο καθηγητής Haim Ben David του Kinneret Academic College αποκωδικοποίησαν τη γραφή.

Η ελληνική επιγραφή αναφέρει το όνομα "Kfar Nefach" (IAA)

"Η επιγραφή, η οποία αναφέρει το όνομα Kfar Nefach, σκαλίστηκε σε έναν βράχο που χρησιμοποιείται ως δείκτης ορίου. Αυτές οι πέτρες σκαλίστηκαν την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, περίπου το 300 μ.Χ., στα σύνορα των χωριών για φορολογικούς σκοπούς. Αυτό είναι την πρώτη περιοχή από τα κεντρικά υψίπεδα του Γκολάν που φέρει ένα όνομα που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.  Νεφάχ ήταν το όνομα του Συριακού χωριού που βρισκόταν εδώ μέχρι τον εξαήμερο πόλεμο "ανέφεραν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ονόματα επέζησαν συνήθως χάρη στη συνεχή εγκατάσταση που  διατηρεί από τη μια γενιά στην άλλη. Ωστόσο, όπως είπαν, δεν υπάρχει αυτή η συνεχής κατοίκηση  πληθυσμού στην Nefach, η οποία ήταν ακατοίκητη από του Βυζάντιου την εποχή, πριν από 1.500 χρόνια, μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με εξαίρεση την περίοδο των Μαμελούκων στο 13 ου και 15 ου αιώνα μ.Χ..

***


Σύμφωνα με τον Μπάρακ Τζιν, τον επικεφαλής της ανασκαφής που διενήργησε η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, το οικοδόμημα αυτό εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Ένα μέρος του παρουσιάστηκε  στους δημοσιογράφους.


Στον χώρο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μια πέτρα στην οποία είναι χαραγμένες φιγούρες, από τα μπράτσα των οποίων εκτείνεται κάτι που μοιάζει με κέρατα, καθώς και το αγαλματίδιο μιας γυναίκας που κρατά ένα μουσικό όργανο, πιθανόν ένα τύμπανο.

Παρόμοια τεχνουργήματα είχαν βρεθεί και σε έναν άλλον αρχαιολογικό χώρο, εκείνον της Βηθσαϊδά, η οποία «σχετίζεται με την πρωτεύουσα του βασιλείου της Γεσουρί» (ή Γαργασί, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη). Το βασίλειο αυτό ιδρύθηκε κοντά στη λίμνη της Τιβεριάδας την εποχή του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ, που θεωρείται ένας εκ των ιδρυτών του αρχαίου Βασιλείου του Ισραήλ.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και τμήμα βωμού του δεύτερου αιώνα προ Χριστού για τον θεό Πάνα. Ο βωμός φέρει επιγραφή στα ελληνικά.
Υπάλληλος της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων δίπλα στο βωμό για τον θεό Πάνα με την ελληνική επιγραφή. EPA/ABIR SULTAN

Η νέα ανακάλυψη φέρνει στο φως το «πρώτο» φρούριο αυτής της περιόδου που ανακαλύπτεται στα Υψώματα του Γκολάν, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αποτελεί «ένα νέο κομμάτι στο παζλ», που θα επιτρέψει στους ειδικούς να αποκρυπτογραφήσουν τις σχέσεις του βασιλείου του Δαβίδ με τους ντόπιους συμμάχους του της Γεσουρί.




«Μόλις τώρα αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε εκ νέου το Γκολάν», είπε ο Τζιν, σύμφωνα με τον οποίο από τις μελλοντικές έρευνες ίσως καταστεί εφικτό να διαπιστωθούν τα σύνορα του βασιλείου της Γεσουρί. «Πιστεύουμε ότι εκτεινόταν μέχρι τη Συρία», πρόσθεσε.





Οι αρχαιολογικές έρευνες παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, γιατί τα αποτελέσματά τους μερικές φορές χρησιμοποιούνται από ενώσεις ή πολιτικά κόμματα για να θεμελιώσουν τις διεκδικήσεις τους σε αμφισβητούμενα εδάφη.

Mε πληροφορίες από 
https://ift.tt/2kBiyaL 
AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
https://ift.tt/2UnfuRd



























from ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ https://ift.tt/3lsu8Cx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη