ΧΡΥΣΟΓΕΡΑΚΟ FALCO BIARMICUS - Καλύτερη Λαμία

ΧΡΥΣΟΓΕΡΑΚΟ FALCO BIARMICUS

Παίρνει το όνομά του από το ξανθοκάστανο φτέρωμα στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Γεράκι των χαμηλών γυμνών βουνών και των ξερών άγονων εκτάσεων με πληθυσμό που στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα τριάντα ζευγάρια, ευάλωτο στους λαθροκυνηγούς και τους ...αβγοσυλλέκτες, κυρίως αλλοδαπούς! Επιδημητικό πουλί ή εν μέρει μεταναστευτικό, το Χρυσογέρακο μετακινείται τοπικά. Φωλιάζει στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στις Σέρρες, στη Φλώρινα, στον Όλυμπο αλλά και στη Ρόδο, στη Χίο, ίσως στον Αμβρακικό κόλπο. Τον περασμένο αιώνα φώλιαζε και στην Αττική, πιθανόν και στην Πελοπόννησο ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Το γκριζοκάστανο αυτό πουλί με το λευκό κάτω μέρος, όλο μικρές και αραιές κηλίδες και το χαρακτηριστικό μαύρο μουστάκι κάτω από το μάτι, κυνηγάει μικρά ή μεσαίου μεγέθους πουλιά για να τραφεί. Διαλέγει ερημιές, με ελάχιστη βλάστηση και ξερότοπους για να στήσει τη φωλιά του, συνήθως στους βράχους και σπανιότερα στα δέντρα ή σε παλιές φωλιές Κουρούνας. Γεννάει μια φορά το χρόνο 3-4 αβγά, που κλωσσάνε και οι δύο γονείς για 32-35 μέρες. Τα μικρά δέχονται τη φροντίδα του ζευγαριού και κάνουν τα πρώτα πετάγματα από τη φωλιά μετά από 44-46 μέρες. Την εποχή του ζευγαρώματος το Χρυσογέρακο βγάζει ένα διαπεραστικό «κρι, κρι, κρι». Τα ανήλικα έχουν φτέρωμα πιο σκοτεινόχρωμο από τα ενήλικα Χρυσογέρακα στο πάνω μέρος αλλά στο κάτω μέρος έχουν στίγματα καφετιά.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΕΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΘΗΝΑ
1995


from ανεμουριον https://ift.tt/3k0AlUY
via IFTTT
Από το Blogger.