ΔΕΝΔΡΟΓΕΡΑΚΟ FALCO SUBBUTEO

Πιάνει, στην κυριολεξία, πουλιά στον αέρα, γρήγορο και εξαιρετικά ευκίνητο γεράκι, συλλαμβάνει τη λεία του με αριστοτεχνικό τρόπο. Κυνηγάει χελιδόνια, κορυδαλλούς και έντομα που πετούν, διαλέγοντας κυρίως την ώρα που σουρουπώνει οπότε θύματά του πέφτουν ακόμα και νυχτερίδες! «Χτυπάει» απότομα, συνήθως εφορμώντας χαμηλά στο έδαφος και ποτέ δεν υπερίπταται για ώρα πάνω από το στόχο. Καλοκαιρινός επισκέπτης, φωλιάζει και στην πατρίδα μας, προτιμώντας φωλιές κοράκων ή άλλων αρπακτικών αλλά αναχωρεί το φθινόπωρο. Μεταναστεύει στην Αφρική, συχνά ακολουθώντας τα κοπάδια των χελιδονιών που αποτελούν και τη λεία του κατά το ταξίδι… Μεγέθους 30-36 εκατοστών, το Δενδρογέρακο είναι σκουρόγκριζο προς το μαύρο στο πάνω μέρος, με μακριές φτερούγες σε σχήμα δρεπανιού και σχετικά μικρή ουρά. Τα κοντά μαύρα μουστάκια του, κάτω από το μάτι, έρχονται σε αντίθεση με τον ανοιχτόχρωμο λάρυγγα αλλά και με το λευκό κάτω μέρος του φτερώματος που αυλακώνουν σκουρόχρωμες ραβδώσεις. Ο ενήλικος έχει καστανοκόκκινα φτερά γύρω από τους μηρούς (περισκελίδες) και στο κάτω μέρος της ουράς, σε αντίθεση με τα ανήλικα που είναι σκουροκάστανα. Θα συναντήσουμε το Δενδρογέρακο σε αραιά δάση, αγρούς με αραιά δένδρα αλλά και σε γυμνούς ερημότοπους. Η φωνή του είναι ένα χαρακτηριστικό «κικικι» που επαναλαμβάνεται γρήγορα. Γεννάει Ιούνιο έως Ιούλιο 2-3 αβγά που κλωσσάει από 28-31 ημέρες. Τα μικρά κάνουν την πρώτη τους πτήση την 28η μέρα της ζωής τους αλλά είναι ικανά να πετάξουν μόλις συμπληρώσουν τις 34 ημέρες ζωής.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΕΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΘΗΝΑ
1995


from ανεμουριον https://ift.tt/357Ddet
via IFTTT
Από το Blogger.