2500 χρόνια πέρασαν από την Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. και ακόμα να τοποθετηθεί επαρκής σήμανση για τον ιστορικό χώρο

Ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών προκαλεί σε όλους δέος εκεί όπου το 480 π.Χ. ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες, τους 700 Θεσπιείς και τους 400 Θηβαίους πολέμησαν απέναντι από τον πανίσχυρο στρατό του Ξέρξη.

Το παγκοσμίως αυτό γνωστό μνημείο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες άτομα που θέλουν να δουν που εκτυλίχθηκε αυτή η ιστορική μάχη.

Ωστόσο αντί να αποτελεί το κεντρικό και προβεβλημένο σημείο της Φθιώτιδας συμβαίνει το αντίθετο.

Είναι αστείο το γεγονός ότι πέρασαν 2500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. και ακόμα να τοποθετηθεί επαρκής σήμανση για τον ιστορικό χώρο.

Θα έπρεπε να υπάρχει επαρκή σήμανση και παράλληλα οδηγίες για το πως κανείς μπορεί να το επισκεφθεί όταν εισέρχεται στις μεγαλύτερες πόλεις της Φθιώτιδας.

Ακόμα και στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας την Λαμία όπου ανήκουν διοικητικά οι Θερμοπύλες δεν υπάρχει πινακίδα που να αναγράφει ότι σε λίγα χιλιόμετρα υπάρχει ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών.

Πλέον και λόγω της Νέας Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης δεν το βλέπουν ούτε οι περαστικοί

Οδηγώντας κάποιος στη Νέα Οδό δε θα δει κάποια έντονη σήμανση ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος να το εντοπίσει. Μπορεί να περνάς, δηλαδή, λίγα μέτρα μακριά από τον ιστορικό αυτό χώρο, εκεί που έγινε η μάχη και να μην το γνωρίζεις.

Με την Παλιά Εθνική Οδό οι επισκέπτες έβλεπαν τουλάχιστον πάνω στο δρόμο μια '''λερωμένη'' πινακίδα για το μνημείο του Λεωνίδα και όσοι μπορούσαν να τη δουν έκαναν μια στάση για να το θαυμάσουν. 

Ωστόσο, η εικόνα συνολικά δεν σε παραπέμπει σε αρχαιολογικό χώρο στον οποίο τηρούνται οι κανόνες προστασίας μνημείων και επισκεπτών. Ακόμη και για να φτάσει κανείς στο μνημείο του Λεωνίδα πρέπει να περάσει με τα πόδια και με δική του ευθύνη την παλαιά Εθνική Οδό.

Και σίγουρα οι εικόνες δεν θυμίζουν ένα μέρος που αφενός προσπαθεί να προβάλει την ιστορία του, αφετέρου ενδιαφέρεται για την προσέλκυση τουριστών. 

Είναι σίγουρα λυπηρό για ένα μέρος να είναι διάσημο σε παγκόσμιο επίπεδο για μια τόσο ιστορική μάχη αλλά να είναι πλέον εντελώς αποκομμένο από κάθε κεντρικό σημείο και τον δρόμο…


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη