Σχεδόν 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια σε όλη τη χώρα, ποιο το σχέδιο για τις παρεμβάσεις [πίνακας]

intime

Στην πρωτεύουσα βρίσκονται τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτίρια, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία. Συγκεκριμένα ο Δήμος της Αθήνας έχει τα 2.863 από τα συνολικά 9.342 επικίνδυνα προς κατάρρευση κτίσματα. Στη Σάμο, όπου έχασαν τη ζωή τους τα δύο ανήλικα παιδιά, υπάρχουν 55 κτίσματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα από στιγμή σε στιγμή. Το σχέδιο για παρεμβάσεις. 

Σε ένα τέτοιο κτίσμα στο Μαρούσι, πραγματοποίησε αυτοψία χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Το εν λόγω ακίνητο είναι ένα παλιό, επικίνδυνο και ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, αγνώστου πλέον ιδιοκτήτη, το οποίο κατά το ήμισυ βρίσκεται μέσα σε ρέμα και πρέπει να κατεδαφιστεί. Παρόντες στην αυτοψία ήταν και ο γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Σύμφωνα με την καταγραφή των δήμων -όπως τους είχε ζητηθεί από το υπουργείο-, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται να έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

«Πρώτον: Εχουμε δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Δεύτερον: Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Τρίτον: Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Τέταρτον: Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Πέμπτον: Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα Διατηρώ για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση-, αλλά και γενικότερα για τη διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο, από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις περιοχές:

KRATA1

KRATA2

KRATA3

KRATA4

KRATA4

KRATA5

KRATA7

KRATA8

KRATA9

KRATA10

KRATA11

KRATA11

KRATA12

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύποςvia Ειδήσεις https://ift.tt/34jgpYi
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.