Δένδιας για Τουρκία: Η ΕΕ δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται απειλές πολέμου

Photo: INTIME

Σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καλώντας τη να αντιληφθεί τις γεωπολιτικές της ευθύνες και να αντιδράσει στις απειλές πολέμου της Τουρκίας.

Τονίζει ότι η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας», ενώ η λήψη μέτρων αποτελεί «μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό τμήμα της γείτονας».

Ο κ. Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού ανέφερε:
«Διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά. Αναβιώνει ο εθνικισμός και υπάρχει έντονος αναθεωρητισμός και έντονος ισλαμισμός με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η ευρωπαϊκή ένωση έλαβε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο κάποια απόφαση. Απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis.

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και οικονομία» ενώ πρόσθεσε πως «Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν. Γίνεται διαπραγμάτευση. Σκληρή διαπραγμάτευση από τις ομάδες εργασίας και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μας εξέπληξε η πρόσφατη απόφαση. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Αν θέλετε την άποψή μας πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σταθερά με υπομονή και επιμονή».

«Αντίθετα η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας. Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μετέωροι, μένουν προδομένοι από την Ευρώπη, την ιδεολογική τους πατρίδα που ο Ατατούρκ προσπάθησε να τους εντάξει».

«Οφείλει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη. Οφείλει να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όλων των πολιτών της έναντι των εξωτερικών απειλών. Μπορεί η Ευρώπη να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου; Ήθελα να επισημάνω ότι την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνεται διαυγέστερα την κατάσταση. Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα πέρασε από το κογκρέσο η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε 30 ημέρες. Ο χρόνος που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος» είπε σε άλλο σημείο.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία με ζωντανή την ευρωπαϊκή της προοπτική εφόσον το επιθυμεί.

«Όμως η Τουρκία οφείλει να το αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει τον διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και πως η προσπάθειά της είναι διαρκής και όχι στιγμιαία» είπε για να προσθέσει «Η στάση της Ελλάδας δεν υπαγορεύεται από την τιμωρητική διάθεση αλλά από την συνταγματική δέσμευση για προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εκπτώσεις επ' αυτού δεν χωρούν».



via Ειδήσεις https://ift.tt/37c6upg
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη