Κάπνισμα: Πώς μια Διεθνής Επιστημονική Ομάδα ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειώσει τη βλάβη

pixabay

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο οι φωνές για την ανάγκη ελέγχου και διακοπής της επιβλαβούς αυτής συνήθειας φαίνεται πως πέφτουν στο κενό. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να καπνίζουν, με τον συνολικό αριθμό καπνιστών να αυξάνεται συνεχώς, ενώ κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα.

Μόνο στην ΕΕ, το κάπνισμα αποτελεί το κύριο αίτιο θνητότητας από καρκίνο που μπορεί να προληφθεί. Το 27% του συνόλου των οφειλόμενων σε καρκίνο θανάτων συνδέονται με το κάπνισμα. Η εξάλειψη της συνήθειας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποτροπή έως και 90% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα.

Η διακοπή του καπνίσματος συνεχίζει να αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή, αλλά άλυτη παραμένει η «εξίσωση» που απαντήσει πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την πορεία προς την απαλλαγή όλων από την επιβλαβή συνήθεια.

Διεθνώς, επιστήμονες εκτιμούν ότι απαιτείται ανασχεδιασμός των στρατηγικών ελέγχου του καπνίσματος, ώστε να συμπεριλάβουν επιπρόσθετες παραμέτρους, όπως η μείωση της βλάβης πιθανώς μέσω της χρήσης εναλλακτικών προϊόντων, δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου.

Ο Δρ. Ρίχτερ, ένας από τους Έλληνες επιστήμονες που συμμετέχουν στη Διεθνή Εταιρεία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα (SCOHRE), μίλησε στο News4Health  σχετικά με την εταιρεία SCOHRE,  η οποία ιδρύθηκε με στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές και να εργασθεί για τη βελτίωση της υγείας όλων των ανθρώπων.

Η Εταιρεία θα επιχειρήσει την έναρξη ενός ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου για να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας ευρύτερης προσέγγισης για τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα λάβει καμία οικονομική επιχορήγηση, άμεση ή έμμεση, από την καπνοβιομηχανία.

Έχει 22 ιδρυτικά μέλη από 16 χώρες, ανάμεσα τους και Έλληνες. Πρόκειται για επιστήμονες από όλους τους τομείς, ιατρούς, ειδικούς στον σχεδιασμό πολιτικών, ειδικούς στην επιστήμη της συμπεριφοράς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου.

Ο Δημήτρης Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, μίλησε στο News4Health για το φιλόδοξο εγχείρημα.

Τι πρέπει να αλλάξει για να κερδίσουμε τη μάχη ελέγχου του καπνίσματος ΕΔΩ



via Ειδήσεις https://ift.tt/3nv3J8h
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη