Ασφαλιστικές εισφορές: Επιλέξετε τη σωστή ασφαλιστική κατηγορία για καλύτερη σύνταξη

Ασφαλιστικές εισφορές: Επιλέξετε τη σωστή ασφαλιστική κατηγορία για καλύτερη σύνταξη

Η επιλογή της κατάλληλης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς αποτελεί κρίσιμο σημείο για την σύνταξη που θα λάβουν. Έτσι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία τους για το 2021 στην διεύθυνση efka.gov.gr. μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους:
1. Όσο μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία επιλέξουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη που θα προκύψει
2. Όσοι αγνοήσουν να υποβάλλουν δήλωση εισφοράς, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το 2021 και θα ανακτήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία, από τις αρχές του 2022.

Τα ποσά που θα βεβαιωθούν να πληρώσουν οι μη μισθωτοί αν δεν πληρωθούν στην ώρα τους, οι ασφαλισμένοι θα φορτώνονται αυτομάτως με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Το όφελος σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας για τους μη μισθωτούς φτάνει μέχρι 5.001 ετησίως μπορούν να κερδίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν ενώ όφελος θα έχουν και οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι κάτω της 5ετίας μέχρι 2.493 ευρώ ετησίως.

Για παράδειγμα κάποιος που έχει σήμερα ετήσιο εισόδημα 27.532 ευρώ και επιλέξει να πληρώνει το μήνα για ασφαλιστικές εισφορές 252 ευρώ, συνολικά στο χρόνο 3.019 ευρώ με αφαίρεση του φόρου το καθαρό εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία θα διαμορφωθεί στα 20.150 ευρώ σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλο που του έμενε 16.983 ευρώ άρα ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει όφελος 3.166 ευρώ το χρόνο.

Για έναν αυτοαπασχολούμενο κάτω της 5ετίας που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώνει σε εισφορές 1.512 ευρώ ετησίως (126Χ12) και με την αφαίρεση των φόρων το καθαρό εισόδημα του θα διαμορφωθεί στα 6.814 ευρώ σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου όπου το καθαρό του εισόδημα θα ήταν 5.315. Αυτός λοιπόν ο ασφαλισμένος έχει όφελος 1.499 ευρώ.

Οι κερδισμένοι

Ένας ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ ο οποίος έχει πίσω του 20 έτη εργασίας και προγραμματίζει να συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια ασφάλισης συνολικά μπορεί να κερδίσει:

1) 64 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί για 10 χρόνια στη 3η κλίμακα αντί της 2ης.

2) 93 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί μια 10 ετία στην 4η κατηγορία αντί της 2ης.

3) 189 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί μια 10 ετία στην 6η κατηγορία αντί της 2ης. Αντίστοιχα ένας ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας (πρώην ΟΑΕΕ) που έχει πίσω του 30 έτη εργασίας και προγραμματίζει να συνταξιοδοτηθεί σε μια 5 ετία, δηλαδή το 2025 μπορεί να κερδίσει:

-20 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί για 5 χρόνια στην 3η κλίμακα αντί της 2ης.

- 45 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί μια 5ετία στην 4η κατηγορία αντί της 2ης.

4) Επίσης, ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας που έχει πίσω του 30 έτη εργασίας και προγραμματίζει να συνταξιοδοτηθεί σε μια 10ετία, δηλαδή το 2030 μπορεί να κερδίσει:

- 120 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί για 10 χρόνια στην 3η κλίμακα αντί της 2ης.

-175 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί μια 10ετία στην 4η κατηγορία αντί της 2ης.

- 357 ευρώ τον μήνα επιπλέον να αν ενταχθεί μια 10ετία στην 6η κατηγορία αντί της 2ης.

5)Τέλος, ένας ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος με 20 συντάξιμα έτη προγραμματίζει να συνταξιοδοτηθεί σε μια 20ετία, δηλαδή το 2040 μπορεί να κερδίσει:

-68 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί για 20 χρόνια στην 3η κλίμακα αντί της 2ης.

-148 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί μια 20ετία στην 4η κατηγορία αντί της 2ης.

-415 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί μια 20ετία στην 6η κατηγορία αντί της 2ης.

Πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ άνοιξε και είναι διαθέσιμη σε όλους τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν την κατάταξη τους σε ασφαλιστική κατηγορία προκειμένου η επιλογή τους να ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2021. Η κατάταξη κάθε επαγγελματία σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή σας με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Κατηγορίες

Το καθεστώς εισφορών των μη μισθωτών προβλέπει έξι κατηγορίες οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

-1η κατηγορία 210 ευρώ,

- 2η κατηγορία 252 ευρώ

-3η κατηγορία 302 ευρώ

-4η κατηγορία 363 ευρώ

-5η κατηγορία 435 ευρώ

-6η κατηγορία 566 ευρώ.

Μια ειδική πρόσθετη κατηγορία αφορά στους νέους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους που τα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητας τους θα καταβάλλουν εισφορά 126 ευρώ.

Για τους αγρότες οι ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, κατατάσσονται από 1-1-2021 σε 6 ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο κύριας σύνταξης αντιστοιχεί:

1η κατηγορία 123
2η κατηγορία 147
3η κατηγορία 177
4η κατηγορία, 212
5η κατηγορία 254
6η κατηγορία 332

Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία από τις έξι είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη.

Οι σχετικές διευθύνσεις

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/neo-systhma-asfalistikon-eisforon/eleftheroi-epaggelmaties-aftoapasxoloumenoi

Είμαι νέος ελεύθερος επαγγελματίας https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/neo-systhma-asfalistikon-eisforon/neoi-epaggelmaties

Είμαι αγρότης https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/neo-systhma-asfalistikon-eisforon/agrotes

Έχω παράλληλη ασφάλιση https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/neo-systhma-asfalistikon-eisforon/parallhlh-asfalish



via Ειδήσεις https://ift.tt/3mI07i5
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη