«Πικρή η συνταγή» της κατανομής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για τα καινοτόμα φάρμακα

pexels, news4health.gr

Τα παράδοξα και τα αγκάθια της «συνταγής» κατανομής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης και τι σημαίνει για τα καινοτόμα φάρμακα.

Νέο πλήγμα για τα καινοτόμα φάρμακα επέφερε Υπουργική Απόφαση, με την οποία τίθεται σε εφαρμογή η νομοθετική ρύθμιση του Σεπτεμβρίου που αφορά στον τρόπο υπολογισμού του clawback , της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης δηλαδή, εξαιρώντας ταυτόχρονα τα γενόσημα και off-patent (εκτός προστασίας) φάρμακα από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης του clawback.

Η ρύθμιση μεταβάλλει τη «συνταγή» του 90/10, που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης (clawback) καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 10% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη, σε 80% και 20%, αντίστοιχα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της αλλαγής στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα.

Η επισφράγιση του νόμου με την εφαρμοστική υπουργική απόφαση έρχεται να επιτείνει αυτές τους ανησυχίες.

Τα βασικά «αγκάθια» είναι δύο: Πίεση στα on patent φάρμακα, η αναδρομικότητα.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2LYYPCH
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη