Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Ερώτηση με θέμα την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε το ΚΚΕ στους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Χρήστος Κατσώτης, αναφέρει τα εξής:

«Το Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση εισηγήθηκε μέσα από τροπολογία και ψήφισε στη Βουλή το “εγκληματικό” πλαίσιο εκκαθάρισης και εκποίησης της ΛΑΡΚΟ. Η εκτέλεση αυτής της αποτρόπαιας ενέργειας είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

Δεν θα αναπτύξουμε το στρατηγικό ρόλο και τις μεγάλες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ. Τα γνωρίζετε καλά, τα έχουν τονίσει πολλές φορές εργαζόμενοι της επιχείρησης και το ΚΚΕ τα έχει αναδείξει με πλήθος παρεμβάσεις και την κατάθεση σχετικής τροπολογίας. Μέσα από τον δωδεκάμηνο ηρωικό αγώνα των εργαζομένων και τη μεγάλη αλληλεγγύη που έχει δεχτεί αυτός, τα γνώρισε μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού.

Σήμερα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου “ακονίζουν τις μασέλες για ένα μεγάλο φαγοπότι”. Με “ορεκτικά” πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, “κυρίως πιάτο” δε και “επιδόρπιο” τρισεκατομμύρια, ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τα “φιλέτα” του ορυκτού πλούτου αφήνοντας “αποφάγια” για τον λαό.

Οι προσκλήσεις (ενδιαφέροντος) του “γλεντιού” ξεκίνησαν. 1.200 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μόνιμοι και εργαζόμενοι στις εργολαβίες, λείπουν από τα κυβερνητικά τεφτέρια. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι θεωρείτε τους εργαζόμενους “βαρίδι”. Για αυτόν το λόγο άλλωστε μέχρι σήμερα δεν έχετε κοινοποιήσει τίποτα για τη διασφάλιση συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με δική σας ευθύνη, “παίζεται” στην κυριολεξία στα ζάρια.

Με τον επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και την κατευθυνόμενη εκστρατεία “λάσπης” και συκοφαντίας σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παρουσιάσατε την επιχείριση ως “βαρέλι δίχως πάτο” και τους εργαζόμενους ως “προνομιούχους”, καταργήσατε όλα τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, μειώσατε το μηνιαίο εισόδημα των εργαζομένων πάνω από 30%.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ζουν σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, όπως οι πλημμύρες στην Εύβοια, η εξάπλωση της πανδημίας στους Νομούς Καστοριάς και Κοζάνης. Ζουν σε περιοχές, που κατά βάση εργάζονται ένας σε κάθε οικογένεια, που ολόκληρες οι τοπικές κοινωνίες εξαρτώνται από το εισόδημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπως στην περιοχή της Λάρυμνας Φθιώτιδας.

Σ’ αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καλούνται να τα βγάλουν πέρα χωρίς Δώρο Χριστουγέννων και με περιπτώσεις που ο μισθός δεν ξεπερνά ούτε το ύψος του επιδόματος “αναστολής εργασίας” και ενώ αντιμετωπίζουν αυξημένες υποχρεώσεις, όπως φορολογικά χαράτσια, δάνεια, ασφάλιστρα, αγορά εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση, καύσιμα για το χειμώνα, αγορά ατομικών μέτρων προστασίας κλπ. και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την προστασία και την επιβίωσή τους.

Αυτή σας η πράξη δείχνει τον “σεβασμό” σας απέναντι σε αυτούς που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους 80 νεκρούς την ώρα της εργασίας, εκατοντάδες άλλους νεκρούς από επαγγελματικές ασθένειες, εκατοντάδες άλλους που έχουν μείνει ανάπηροι και σακατεμένοι λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων, με ευθύνη της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτός είναι ο “σεβασμός” σας απέναντι στον ιδρώτα που έχει χυθεί μέσα από σκληρή δουλειά για την παραγωγή δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποκαλύψει τον επικίνδυνο σχεδιασμό της κυβέρνησης που υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή το Νικέλιο (Ni) έχει φτάσει τα 18.000 δολάρια/τόνο, η ΛΑΡΚΟ έχει δυνατότητα παραγωγής 1.800 τόνων τον μήνα και η κυβέρνηση την κρατάει απαξιωμένη, σε υπολειτουργία, “προ των πυλών” της οριστικής παύσης.

Το ΚΚΕ μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων οι οποίοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους και με αποφασιστικότητα μέσα στις γιορτές συνεχίζουν των αγώνα τους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

Για να καταβληθεί έκτακτο βοήθημα στο ύψος του μισθού για να αποφύγουν οι εργαζόμενοι τη χρεοκοπία και να ανασάνουν οι τοπικές κοινωνίες;

Για να διασφαλιστεί χωρίς καμιά διακοπή η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας και ο παραγωγικός χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ;

Για να ενημερωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι για το κυβερνητικό σχέδιο και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα;».

fonikastorias.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη