ΛΑΡΚΟ: Οι θετικοί οιωνοί, ο επενδυτής και η ανάγκη του Ελον Μασκ για νικέλιο

Η έκκληση του Ελον Μασκ της Tesla για νικέλιο άνοιξε τον δρόμο για την πώληση της ελληνικής ΛΑΡΚΟ. Ποιος είναι ο πιθανός επενδυτής και η σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία

ΗTesla με τη δήλωση του Έλον Μασκ, τον Ιούλιο, κι ενώ η κρίση της πανδημίας πίεζε κάθε αποτίμηση, είχε ξυπνήσει το ενδιαφέρον για την αγορά νικελίου. Από τότε ως σήμερα, η τιμή του μετάλλου που διαπραγματεύεται στο London Metal Exchange είναι ανοδική, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον για την προβληματική ελληνική βιομηχανία νικελίου, τη ΛΑΡΚΟ που όπως λέγεται, βρίσκεται στα ραντάρ των διεθνών ομίλων του κλάδου.

Οταν ο Μασκ παρακαλούσε για νικέλιο

Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο: «Λοιπόν, θα ήθελα να υπογραμμίσω εκ νέου, προς οποιεσδήποτε εταιρείες εξόρυξης εκεί έξω, παρακαλώ τα ορυχεία να παράγουν περισσότερο νικέλιο. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ τα ορυχεία για περισσότερο νικέλιο και μην περιμένετε να επιστρέψει το νικέλιο στα επίπεδα που ήταν οι τιμές του πριν από περίπου πέντε χρόνια. Πηγαίνετε με στόχο την αποδοτικότητα, προφανώς και τη φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη νικελίου σε μεγάλο όγκο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν τα ορυχεία νεκελίου που έχετε είναι αποδοτικά και δουλεύουν με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό το μήνυμα μεταδίδεται σε όλες τις μεταλλευτικές εταιρείες. Παρακαλώ βγάλτε νικέλιο».

Σήμερα, τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθώς η παραγωγή μπαταριών και η ηλεκτροκίνηση εκτοξεύει την τιμή του νικελίου στις τιμές-ρεκόρ 17.192 δολάρια.


Θετικοί οι οιωνοί για τη ΛΑΡΚΟ

Και οι οιωνοί είναι θετικοί για τους δύο διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ που έχουν προκηρυχθεί. Και πρόσφατα, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναμένει την «εκδήλωση γνήσιου και ικανού ενδιαφέροντος που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με βιώσιμους όρους και δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία». Επίσης είπε ότι «στόχος είναι να καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό σχήμα».

Οι δύο διαγωνισμοί

Η ΛΑΡΚΟ αναζητά επενδυτές με δύο διαγωνισμούς έναν από τον Ειδικό Διαχειριστή και έναν από το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πραγματοποιηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου του 2021. 

Η εταιρεία διαθέτει πέντε μεταλλεία στην Εύβοια, μεταλλεία στον Άγιο Ιωάννη στη Βοιωτία και στην Καστοριά, το λιγνιτωρυχείο Σερβίων στην Κοζάνη, ενώ οι μεταλλουργικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη μακροχρόνια παραχώρηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας. Ο διαγωνισμός του Ειδικού  Διαχειριστή, αφορά  στο ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ και περιλαμβάνει τις παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) τα αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια στην περιοχή της Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.

www.imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη