Ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς για το πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ


Ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς για το προγράμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Δείτε όσα ανέφερε:

Με Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη έθεσα το ζήτημα της αλλαγής κριτηρίων ένταξης και της ενίσχυσης προϋπολογισμού του Προγράμματος "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ"   

Μετέφερα στον Υπουργό, ως βουλευτής και ως μηχανικός, την εμπειρία μου από την υποβολή των αιτήσεων για το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», μετά και από πληροφόρηση μηχανικών που μου επεσήμαναν ότι, κατά τα πρώτα 20 λεπτά «κόλλησε» το σύστημα και όταν άνοιξε είχε κορεσθεί και δεν δεχόταν αιτήσεις .

 Το 1ο ζήτημα που τίθεται λοιπόν είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του δημοφιλούς αυτού προγράμματος.

 Το 2ο ζήτημα έχει σχέση με την επιλογή που έχει κάνει το Υπουργείο να εντάσσονται με βάση την ταχύτητα υποβολής των στοιχείων.    

Η αύξηση του προϋπολογισμού είναι προφανώς θέμα κυβερνητικής πολιτικής και είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός θα το εισηγηθεί. 

Εστίασα στο ζήτημα της ισονομίας και των κριτηρίων ένταξης των αιτήσεων μιάς και το «όποιος πρόλαβε» το θεωρώ απαράδεκτο.

Για τους λόγους αυτούς προτείνω:

α)  Το σύστημα να μένει ανοιχτό ώστε οι μηχανικοί χωρίς άγχος και πίεση να υποβάλλουν τις τεκμηριωμένες αιτήσεις τους με τις αντίστοιχες μελέτες.

β)    Να γίνεται καταχώρηση των αιτημάτων και κατόπιν, με βάση το ύψος του διατιθέμενου προϋπολογισμού, να εντάσσονται, όχι με σειρά χρονικής προτεραιότητας, αλλά με κριτήρια.

γ)   Τα κριτήρια θα πρέπει να καταρτιστούν με βάση το ποσοστό της επιτυγχανόμενης ενεργειακής αναβάθμισης, την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη και την παλαιότητα του κτιρίου.

Αν π.χ. ένα παλιό σπίτι με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναβαθμίζεται κατά 50% να προτιμάται στην ένταξη από ένα άλλο πιο καινούριο που απλώς αλλάζει 3-4 κουφώματα.

Θεωρώ ότι, η μεγάλη δυσαρέσκεια που διαπιστώνω στον χώρο των μηχανικών μπορεί να σταματήσει με κάποιες διορθωτικές κινήσεις μηδενικού κόστους για το Υπουργείο.  

ΕΡΩΤΩ τον Υπουργό εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου :

α) να μείνει το σύστημα ανοικτό και να αλλάξουν τα κριτήρια ένταξης και 

β) εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος ;

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη