Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1934: Στο Ζάγκρεμπ κυνηγούν με πιστόλι τον Μάντικα για να μην τερματίσει πρώτος

Απίστευτα πράγματα διαβάσαμε στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και στο φύλλο της 31ης Αυγούστου του 1934. Ένα τρομερό σκηνικό διαδραματίστηκε στο Ζάγκρεμπ και στη διάρκεια των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου όταν οι θεατές και ο κριτής που κρατούσε το... όπλο του προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Χρήστο Μάντικα να τερματίσει πρώτος στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας!!!


Τα πάντα καταγράφονται λεπτομερώς στο ρεπορτάζ της εποχής καθώς η εφημερίδα παρουσιάζει απεσταλμένο στο Ζάγκρεμπ για τους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου, που ήταν από τα κορυφαία γεγονότα της εποχής.

Όπως αναφέρεται λοιπόν, ενώ η ελληνική ομάδα σκυταλοδρομίας ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει τη νίκη και με μεγάλη διαφορά (80 μέτρων) κάνοντας και βαλκανικό ρεκόρ, οι θεατές είχαν άλλη άποψη. Όρμησαν μέσα στο στίβο αλλά δε μπορούσαν να προλάβουν τον... φτερωτό Μάντικα. Και τότε πήρε το όπλο του ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ο Κροάτης κριτής που προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να σταματήσει τον Έλληνα πρωταθλητή, χωρίς να τα καταφέρει όμως.

Μπορείτε εδώ να δείτε όλο το ρεπορτάζ


Και τελικά αφού δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν ούτε με όχλο ούτε με πιστόλι, οι κριτές συνεδρίασαν, έβγαλαν άκυρο τον αγώνα αλλά... ακύρωσαν και την ελληνική ομάδα επειδή ο αθλητής Σακελλαρίου πριν την αλλαγή έτρεξε στην εσωτερική γραμμή του στίβου.

Η ανακοίνωση του αποκλεισμού της ελληνικής ομάδας έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους θεατές και στον αγώνα που ακολούθησε οι Γιουγκοσλάβοι κατέκτησαν τη νίκη.

Η αποστολή της Ελλάδας απείλησε με αποχώρηση από τους αγώνες αν δεν αναγνωριζόταν η νίκη της ενώ ζητήθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επαναλαμβάνονταν παρόμοια έκτροπα.


Τελικά οι διοργανωτές αναγνώρισαν (προφορικά) την ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας και προς ηθική ικανοποίηση ανέφεραν ότι το αγώνισμα της σκυταλοδρομίας δε θα μετρούσε στην τελική βαθμολογία


Όμως τα κόλπα των Γιουγκοσλάβων δε σταμάτησαν εκεί. Η Ελλάδα συμπλήρωσε 164 βαθμούς στη γενική βαθμολογία ενώ η Γιουγκοσλαβία ήταν δεύτερη με 155 και αυτό οι διοργανωτές δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν. Κάπως έτσι έστειλαν την αστυνομία να... συλλάβει τον Κυριακίδη, νικητή του μαραθωνίου, με το πρόσχημα ότι δεν ήταν Έλληνας.

Ο Κυριακίδης, γεννημένος στην Πάφο της Κύπρου είναι από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, καταρρίπτοντας τέσσερις φορές το ρεκόρ στο μαραθώνιο. Μάλιστα το 1946 νίκησε στον μαραθώνιο της Βοστώνης στέλνοντας έτσι οικονομική ενίσχυση στους Έλληνες.



Κατά την επιστροφή των θριαμβευτών από το Ζάγκρεμπ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για την αποθέωση, στο σταθμό Λαρίσης. Όπως και στο Δημαρχείο της Αθήνας ενώ όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έδωσαν και κίνητρο στη νεολαία ώστε να γεμίσουν τα γυμναστήρια



Ακολουθήστε μας στο Facebook


from ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ https://ift.tt/3iUrPYv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη