Τραμπ: Έδωσε χάρη σε πρώην δικηγόρο του και ανακάλεσε διάταγμα για το λόμπινγκ, λίγο πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο

Τραμπ: Έδωσε χάρη σε πρώην δικηγόρο του και ανακάλεσε διάταγμα για το λόμπινγκ, λίγο πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο

Ο πρώην, πλέον, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια από τις τελευταίες πράξεις του στον Λευκό Οίκο, έδωσε χάρη στον πρώην δικηγόρο του, τον Άλμπερτ Πίρο, όπως ένας εκπρόσωπός του, ενώ ανακάλεσε διάταγμα που απαγόρευε στους συμβούλους του να αρχίσουν να κάνουν λόμπινγκ.

Ο 73χρονος Πίρο εξέτισε ποινή φυλάκισης 11 μηνών για την κατηγορία της φοροδιαφυγής πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Παλαιότερα εκπροσωπούσε τον Τραμπ ως δικηγόρος του σε κτηματομεσιτικά ζητήματα.

Είναι ο πρώην σύζυγος μιας από τις πιο ενθουσιώδεις οπαδούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στα μέσα ενημέρωσης, της Τζανίν Πίρο που παρουσιάζει την εκπομπή «Δικαιοσύνη με την δικαστή Τζανίν» στο Fox News. Οι Πίρο πήραν διαζύγιο το 2013.

Εξάλλου, επίσης σε μία από τις τελευταίες ενέργειές του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε οδηγία που επιτρέπει στα μέλη του προσωπικού του να αρχίσουν αμέσως να κάνουν λόμπινγκ, ανατρέποντας ένα δικό του εκτελεστικό διάταγμα του 2017 που είχε σκοπό να αποτρέψει τους βοηθούς του από το να χρησιμοποιούν την επιρροή τους για προσωπικό όφελος.

Οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι πρότινος, ώστε να εκπληρωθεί μια προεκλογική υπόσχεση για "αποστράγγιση του βάλτου", είχαν βάλει στο στόχαστρο τη νοοτροπία του κατόχου εσωτερικής πληροφόρησης (insider) εναντίον της οποίας είχε κάνει εκστρατεία ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και εμπόδιζε το είδος εκείνο των κερδοφόρων ασχολιών που «κάνει τους πολιτικούς να είναι υποχρεωμένοι απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα αντί στους απλούς Αμερικανούς πολίτες».

Σε εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε στη διάρκεια της νύχτας, μερικές ώρες πριν από την προβλεπόμενη αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο, ο Τραμπ απέσυρε το διάταγμα περί δεοντολογίας σύμφωνα με το οποίο οι διορισμένοι από τον ίδιο αξιωματούχοι δεν θα έκαναν λόμπι για δικό τους οργανισμό έως και πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους, και δεν θα έκαναν λόμπι σε οποιονδήποτε διορισμένο στην κυβέρνηση για δύο χρόνια.

Καλούσε επίσης να απαγορεύεται εφ΄όρου ζωής να εργάζονται για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων ή ξένων πολιτικών κομμάτων. «Ο άνδρας που υποσχέθηκε να αποξηράνει τον βάλτο έκανε ένα τεράστιο βήμα για να τον γεμίσει», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Νόα Μπουκμπάιντερ, εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Citizens for Responsibility and Ethics. «Δεν κάνεις πράγματα για τα οποία είσαι περήφανος στο μέσο της νύχτας όταν ελπίζεις ότι κανείς δεν σε παρακολουθεί».

Ο Μπάιντεν θα διατάξει όσους έχει διορίσει να υπογράψουν μια δεοντολογική δέσμευση και θα επιβάλει σχετικούς δεοντολογικούς κανόνες «ώστε να διασφαλίσει πως οι υπάλληλοι της εκτελεστικής εξουσίας ενεργούν προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού και όχι για προσωπικό όφελος», ανέφερε σε ανακοίνωση η ομάδα μετάβασης του εκλεγμένου προέδρου.

Ο Τραμπ, μεσίτης ακινήτων και πρώην σταρ τηλεριάλιτι, δεν διαχώρισε ποτέ τον εαυτό του από τα επιχειρηματικά συμφέροντά του όσο βρισκόταν στην εξουσία, αν και είπε πως είχε παραδώσει τον καθημερινό έλεγχο στους δύο μεγαλύτερους γιους του. Η διευθέτηση, η οποία σύμφωνα με ορισμένους που ασχολούνται με τη δεοντολογία, δεν εμπόδισε να υπάρξουν συγκρούσεις συμφερόντων, έχει οδηγήσει σε νομικές προκλήσεις.

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε ανακαλέσει ένα δικό του διάταγμα που απαγόρευε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους να κάνουν λόμπινγκ όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 2001.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2McvEvR
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη