Εποχή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, «ξηλώθηκαν» ήδη αποφάσεις του Τραμπ - Τα μηνύματα για ενότητα μετά την ορκωμοσία

Εποχή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, «ξηλώθηκαν» ήδη αποφάσεις του Τραμπ - Τα μηνύματα για ενότητα μετά την ορκωμοσία

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, καλώντας με την ομιλία του μετά την ορκωμοσία του, για ενότητα σε μια χώρα που διέρχεται βαθιά κρίση, μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η δημοκρατία είναι πολύτιμη, η δημοκρατία είναι εύθραυστη, και σήμερα οι φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», είπε, χειροκροτούμενος από τους λίγους που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις, λόγω της πανδημίας.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υπόσχεση να τελειώσει έναν "απολίτιστο πόλεμο" σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα που κλονίζεται από μια καλπάζουσα πανδημία κορονοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 400.000 Αμερικανούς.

Με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ περικυκλωμένο από χιλιάδες ένοπλους στρατιώτες δύο εβδομάδες αφότου ένας όχλος το πολιόρκησε, ο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος ενώπιον του Ανώτατου Δικαστή των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς και έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ηλικία 78 ετών.

ορκωμοσία Μπάιντεν

"Για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αποκαταστήσουμε την ψυχή και να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Αμερικής απαιτούνται πολύ περισσότερα από λέξεις. Απαιτείται το πιο φευγαλέο από όλα τα πράγματα σε μια δημοκρατία: ενότητα", είπε στον λόγο της ορκωμοσίας του.

"Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον απολίτιστο πόλεμο (uncivil war)", είπε, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη φράση civil war, που παραπέμπει στον εμφύλιο. Αυτόν τον πόλεμο "που βάζει το κόκκινο απέναντι στο μπλε, το αγροτικό απέναντι στο αστικό, το συντηρητικό απέναντι στο φιλελεύθερο. Μπορούμε να το κάνουμε -- αν ανοίξουμε τις ψυχές μας αντί να σκληραίνουμε τις καρδιές μας."

«Η δημοκρατία νίκησε»

BIDEN444

«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας... Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.

«Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε, καλώντας σε μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

Στην ομιλία του που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, ο νέος πρόεδρος, φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, και μάσκα κατά την άφιξή του, όπως όλοι οι φιλοξενούμενοι, καταδίκασε όσους χρησιμοποιούν ψέματα για να κερδίσουν εξουσία, υποσχόμενος ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, και πως η διακυβέρνησή του θα βασίζεται σε γεγονότα και αλήθειες.

«Υπάρχει η αλήθεια και υπάρχουν και τα ψέματα. Ειπώθηκαν ψέματα για απόκτηση εξουσίας και κέρδους», τόνισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.

«Μπορούμε να συνεχίζουμε να διαφωνούμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Αυτή είναι η δημοκρατία».

{https://twitter.com/therecount/status/1351924100491567104?s=20}

«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας μια ακόμη φορά σε «ενότητα» στην ομιλία του σε απόλυτη αντίθεση με όσα, σκοτεινά και επιθετικά, είπε ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του στο ίδιο μέρος, στα σκαλιά του Καπιτωλίου, πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ορκωμοσία σε καιρό πανδημίας

Μπάιντεν

Η τελετή στερήθηκε ένα μεγάλο μέρος από το συνηθισμένο εορταστικό πνεύμα της. Το National Mall, το οποίο συνήθως είναι γεμάτο από πλήθη υποστηρικτών, ήταν αντ΄αυτών γεμάτο σημαίες των ΗΠΑ σε μια υπενθύμιση της πανδημίας που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν ως πρόεδρος.

Μιλώντας στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου, όπου υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια χαοτική επίθεση που άφησε πέντε νεκρούς και συγκλόνισε όλο τον κόσμο στις 6 Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν είπε πως η άνοδός του είναι η απόδειξη πως οι επιτιθέμενοι απέτυχαν να διαταράξουν τη θεμελίωση της αμερικανικής δημοκρατίας.

Η βία οδήγησε την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων να παραπέμψει τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά, κατηγορώντας τον για υποκίνηση αφού κάλεσε τους υποστηρικτές του να πορευθούν προς το κτίριο εν μέσω ψευδών ισχυρισμών για εκλογική νοθεία.

"Είμαστε εδώ, μερικές ημέρες αφότου ένας αγριεμένος όχλος πίστεψε πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βία για να κάνει να σιωπήσει η θέληση του λαού, να σταματήσει την εργασία στη δημοκρατία μας, να μας απομακρύνει από αυτό το ιερό έδαφος. Δεν συνέβη∙ δεν θα συμβεί ποτέ. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ", ανέφερε ο Μπάιντεν.

Έγραψε ιστορία η Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις, κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, έγινε η πρώτη μαύρη, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία της από την δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Σόνια Σοτομαγιόρ.

{https://twitter.com/itvnews/status/1351933597922566147?s=20}

Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο, παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Μπάιντεν, μαζί με τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει τέσσερις συνδυαστικές κρίσεις, όπως τις χαρακτήρισαν σύμβουλοί του: την πανδημία, την οικονομική πτώση, την κλιματική αλλαγή και τη φυλετική ανισότητα. Έχει υποσχεθεί άμεση δράση, περιλαμβανομένης μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων την πρώτη ημέρα της προεδρίας του.

Έπειτα από μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ περί εκλογικής νοθείας, ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο, που σπάνια είχε ακουστεί από τον προκάτοχό του, ζητώντας από τους Αμερικανούς που δεν τον ψήφισαν να του δώσουν μια ευκαιρία.

"Σας δίνω αυτή την υπόσχεση: θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς", είπε. "Και σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με υποστήριξαν όσο και για εκείνους που το έκαναν".

Αν και οι παρατηρήσεις του αναφέρονταν κατά κύριο λόγο σε προβλήματα στο εσωτερικό, ο Μπάίντεν απηύθυνε όπως είπε ένα μήνυμα σε εκείνους που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα της Αμερικής, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τις συμμαχίες που έσπασε ο Τραμπ, να ηγηθεί και να είναι ένας ισχυρός και άξιος εμπιστοσύνης εταίρος για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια. Δεν έκανε κάποια ειδική αναφορά σε σημαντικές διενέξεις όπως με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.

Μάγεψε η Lady Gaga

Συνοδεία της μπάντας του ναυτικού, η Lady Gaga έψαλλε τον εθνικό ύμνο σε ένα άδειο από κοινό κέντρο της Ουάσιγκτον λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μπροστά από το στρατοκρατούμενο Καπιτώλιο. Είναι ακριβώς το ίδιο σημείο όπου ο πολιτικός διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας έγινε ακόμη πιο βαθύς στις τελευταίες μέρες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

{https://twitter.com/hlnlzdaily/status/1351933249627557897?s=20}

Στις θέσεις των επισήμων τα παιδιά και τα εγγόνια του Τζο Μπάιντεν και τα παιδιά του συζύγου της Κάμαλα Χάρις.

Την τελετή παρακολούθησαν τρεις πρώην Πρόεδροι, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους και ο Μπιλ Κλίντον με τις συζύγους τους, όχι όμως ο τέως Πρόεδρος, η μοναδική παραφωνία στην παράδοση. Τον Τζο Μπάιντεν τίμησε, όμως, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που επέλεξε την ορκωμοσία από την αυτοσχέδια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Τραμπ.

Στη μουσική επένδυση της τελετής συμμετείχε και η Τζένιφερ Λόπεζ. Ακριβώς πριν από την εμφάνισή της είχε ορκιστεί η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη ασιατικής καταγωγής Αμερικανίδα, που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις αποχαιρέτησαν τον αντιπρόεδρο Πενς και τη σύζυγό του, που αναχώρησαν για την Ιντιάνα, πριν επιστρέψουν στο Καπιτώλιο για την υπογραφή των πρώτων προεδρικών διαταγμάτων.

Ο Μπάιντεν ξηλώνει με διατάγματα την πολιτική Τραμπ

Με μπαράζ προεδρικών διαταγμάτων, όπως η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, που σηματοδοτούν το τέλος εποχής του Ντόναλντ Τραμπ, αρχίζει τη θητεία του στο Λευκό Οίκο o Τζο Μπάιντεν.

H αποκαθήλωση της κληρονομιάς Τραμπ ξεκινάει από το πρώτο απόγευμα του νέου Προέδρου με τον Τζο Μπαιντεν να υπογράφει μαζικά διατάγματα που ακυρώνουν μερικές από τις πιο διαφιλονικούμενες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ – από το μεταναστευτικό ως την κλιματική αλλαγή.

Στροφή 180 μοιρών στη διεθνή συνεργασία για την κλιματική αλλαγή: Ο Μπάιντεν σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Σταματά επίσης τις διαδικασίες αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το μήνυμα του νέου Προέδρου στη διεθνή κοινότητα είναι «Η Αμερική επιστρέφει και μπορείτε να βασιστείτε πάνω της. Μέρα ανακούφισης στην Ευρώπη, ανησυχίας στη Μόσχα, – αλλά μέρα αγωνίας για την Τουρκία, καθώς ο νέος υπουργός εξωτερικών δε μάσησε τα λόγια του αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας λέγοντας ότι η συμπεριφορά της είναι πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με μια άλλη υπογραφή του Τζο Μπάιντεν σβήνει «το όνειρο» του Τραμπ για τείχος με το Μεξικό. Επίσης αίρεται η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από αρκετές μουσουλμανικές χώρες και ξεκινά νέα, πιο φιλική πολιτική πολιτογράφησης μεταναστών.

Ο Μπάιντεν επαναφέρει τον λοιμωξιολόγο Αντονι Φάουτσι στις προεδρικές συσκέψεις για την πανδημία. Και ξεκινά «πρόσκληση 100 ημερών με μάσκα» σε όλα τα ομοσπονδιακά κτήρια για να δώσει το στίγμα του.

Υπέγραψε το διάταγμα επανένταξης στη συμφωνία του Παρισιού ο Μπάιντεν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσινγκτον από αυτήν το 2019· οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου - μικρή - αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του. Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.

«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του. Άλλο ένα από τη δέσμη των συνολικά 17 διαταγμάτων ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Μορατόριο στις απελάσεις μεταναστών για 100 ημέρες

Η νέα κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών παράτυπων μεταναστών για εκατό ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριο των απελάσεων, όμως δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τα σχέδιά του για τη διαταγή που είχε εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τον Μάρτιο του 2020, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν πρακτικά σχεδόν όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα.

Αφότου εκδόθηκε η διαταγή αυτή περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους ή στο Μεξικό, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη φύλαξη των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP).

Ο μέλλων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι θα ήταν «ασύνετο» οι μετανάστες να προσπαθήσουν να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ επί του παρόντος, διότι οι δυνατότητες επεξεργασίας αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι περιορισμένες. «Σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο», εξήγησε.

Στην κεντρική Αμερική σχηματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καραβάνια μεταναστών που ήθελαν να φθάσουν στα σύνορα μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, αλλά διαλύθηκαν βίαια.

Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα ώστε να καταργηθούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του για το ζήτημα της μετανάστευσης· όμως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προσεχώς.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξετάσει είναι πιθανόν η κατάργηση διάταξης που έκανε δυσκολότερο για τους φτωχότερους μετανάστες να εξασφαλίζουν άδειες μόνιμης παραμονής.

Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν επίσης:

- την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική
- τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
- την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Σε Μπάιντεν και Χάρις οι επίσημοι λογαριασμοί στο twitter

Οι επίσημοι λογαριασμοί στο twitter της αμερικανικής προεδρίας παραδόθηκαν σήμερα στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο λογαριασμός @Potus στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πλέον συνοδεύεται με φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν με πρώτη ανάρτηση στο λογαριασμό δήλωση του νέου προέδρου: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Γι 'αυτό, σήμερα, πηγαίνω στο Οβάλ Γραφείο για να πιάσω κατευθείαν δουλειά αναλαμβάνοντας θαρραλέα δράση για άμεση ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες».

{https://twitter.com/POTUS/status/1351946842838347776?s=20}

Ο λογαριασμός επίσης της αντιπροεδρίας των ΗΠΑ, @VP, ανήκει πλέον στην Κάμαλα Χάρις, και φέρει φωτογραφία της.

Παράλληλα ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου βρίσκεται επίσης στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης.

Στον Μπάιντεν και οι κωδικοί για τα πυρηνικά

Οι απόρρητοι κωδικοί για την εξουσιοδότηση ενός πυρηνικού πλήγματος από τις ΗΠΑ παραδόθηκαν σήμερα, όπως προβλεπόταν, στον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτή η συνήθως διακριτική μεταφορά απαίτησε μια χορογραφία σε δύο κινήσεις.

Επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, για την μεταφορά αυτών των κωδικών που γίνεται συνήθως διακριτικά στο βήμα της ορκωμοσίας, χρειάστηκαν αυτή τη φορά δύο αντίγραφα της λεγόμενης «μπάλας», όπως ονομάζεται η βαλίτσα που περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εντολή για ένα πυρηνικό πλήγμα και η οποία συνοδεύει τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο σε όλες τις περιστάσεις.

Σήμερα το πρωί, όταν πέταξε από τη στρατιωτική Βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, για την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Τραμπ ήταν ακόμα πρόεδρος και ως εκ τούτου μια στρατιωτική συνοδεία μετέφερε την περίφημη «μπάλα». Είχε ακόμη μια μικρή πλαστική κάρτα που περιείχε τους πυρηνικούς κωδικούς, που φέρει το παρατσούκλι «μπισκότο».

Αλλά την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, ένας άλλος υπασπιστής, μετέφερε μια άλλη βαλίτσα και ένα άλλο «μπισκότο», στην πλατφόρμα που είχε στηθεί στα σκαλιά του Καπιτωλίου για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Και ακριβώς το μεσημέρι, ενώ παραδοσιακά η στρατιωτική συνοδεία του απερχόμενου προέδρου δίνει τη βαλίτσα στη στρατιωτική ακολουθία του νέου προέδρου, το «μπισκότο» του Τραμπ απλώς απενεργοποιήθηκε, σαν πιστωτική κάρτα που λήγει.

Και ένα νέο «μπισκότο», που παραδόθηκε στον Τζο Μπάιντεν, ενεργοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, δίνοντας επίσημα στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ την απόλυτη εξουσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.

Ακόμα κι αν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη με αυτό τον τρόπο, αυτή η μεταφορά δεν δημιούργησε κάποιο υλικοτεχνικό πρόβλημα, επειδή η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάντα τρεις «μπάλες»: μια που ακολουθεί τον πρόεδρο, μια στο γραφείο του αντιπροέδρου σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον πρόεδρο και μια ως απόθεμα.

Μετά την επίθεση την 6η Ιανουαρίου υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε εκφράσει την ανησυχία της ότι ένας «ψυχικά ασταθής πρόεδρος» διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα να διατάξει μια πυρηνική επίθεση.

Και ένας πρώην υπουργός Άμυνας, ο Ουίλιαμ Πέρι κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «ξεφορτωθεί την μπάλα», θεωρώντας το τρέχον σύστημα «αντιδημοκρατικό, ξεπερασμένο, περιττό και εξαιρετικά επικίνδυνο».



via Ειδήσεις https://ift.tt/392Mu9B
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη