Γώγος για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Φόβος ότι δεν την «πιάνουν» τα εμβόλια

Γώγος για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Φόβος ότι δεν την «πιάνουν» τα εμβόλια

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και εξέφρασε την ανησυχία του για το πρώτο κρούσμα  της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε πώς «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη.»

Λιγότερη αποτελεσματικότητα τα εμβόλια στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα».

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα και πρέπει να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς», τόνισε.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.

Τι θα συμβεί με τα σχολεία

«Η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι' αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις 'κόκκινες' περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση.»

Ωστόσο, επεσήμανε πως «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν όλα στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα.

«Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορονοϊό.»

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω. «Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.» 



via Ειδήσεις https://ift.tt/3rcxfRx
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη