Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια από Δευτέρα, πού «χτυπά» η κακοκαιρία

INTIME

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έρχονται από Δευτέρα, όπου στο Ιόνιο τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τα ξημερώματα της Τρίτης στο ανατολικό Αιγαίο την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.  Δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στην Αττική. Η πρόγνωση του καιρού. 

Η κακοκαιρία όχι μόνο θα συνεχίσει να πλήττει τη χώρα μας, αλλά από αύριο, Δευτέρα, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Σήμερα Κυριακή, ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Βροχές πλήττουν σήμερα αρκετές περιοχές της επικράτειας, ενώ οι νοτιάδες στα πελάγη θα κυριαρχούν. Ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα, θα εκδηλωθούν δυνατές καταιγίδες.

Στην Αττική, θα σημειωθούν αρκετές βροχοπτώσεις, από τα δυτικά προς τα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες εντάσεως 5-6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 17 βαθμούς.

Παρόμοιο η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης βροχέρός ο καιρός εκεί. Θα πνέουν νοτιάδες εντάσεως 5-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στη μέγιστη τιμή της θα αγγίξει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, από τη Δευτέρα, το σκηνικό γίνεται
ακόμα πιο χειμερινό, με ισχυρή κακοκαιρία να πλήττει το σύνολο της χώρας. Βροχές, καταιγίδες αλλά και ενίσχυση των ανέμων και χιονοπτώσεις αναμέντονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης στο προφίλ του στο facebook «νέο ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται τη Δευτέρα στη χώρα μας από νέο βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από την κεντρική
Μεσόγειο.

Ετσι λοιπόν την Δευτέρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες όπου στο Ιόνιο τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τα ξημερώματα της Τρίτης στο ανατολικό Αιγαίο την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη είναι πιθανό να δημιουργήσουν και προβλήματα. Ταυτόχρονα στα πελάγη μας θα πνέουν πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ψηλά βουνά της ηπειρωτικής χώρας με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 1.500 μέτρα περίπου και πάνω.

Προσοχή στην Αττική τη Δευτέρα, επικίνδυνα φαινόμενα

Βροχές αναμένουμε στην Αττική το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα. Μάλιστα τη Δευτέρα οι βροχές θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται και από τοπικά ισχυρές καταιγίδες οπότε και χρειάζεται προσοχή μιας και είναι πιθανό να παρατηρηθούν και
πλημμυρικά επεισόδια. Εκτιμούμε ότι τα πιο έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν προς το μεσημέρι της Δευτέρας και μέχρι νωρίς το βράδυ περίπου.

Πολική ψυχρή εισβολή στα μέσα Γενάρη

Πολικές αέριες μάζες αναμένεται να «χτυπήσουν» μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου στο διάστημα 10 με 20 Ιανουαρίου μιας και όπως απεικονίζουμε στον τρίτο μας χάρτη ο "ΩΜΕΓΑ" εμποδιστής θα εγκατασταθεί στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης
κι έτσι πολικές αέριες μάζες θα ολισθήσουν στα ανατολικά κράσπεδά του όπως φαίνεται με τα μαύρα βέλη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο παραπάνω χρονικό διάστημα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (αν όχι βεβαιότητα) αυτό το πολικό κύμα αέρα να χτυπήσει και τη χώρα μας. Μάλιστα φαίνεται αυτή όλη η εξέλιξη να συνδυάζεται και από ισχυρά
βαρομετρικά χαμηλά αυξάνοντας τις πιθανότητες για πυκνές χιονοπτώσεις που είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η τάση αυτή παρακολουθείται στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες με περισσότερα στοιχεία. Συνεχίζω να τονίζω ότι η φετινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και "εύθραυστη".
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρούμε να ενημερώνουμε με τα όποια σφάλματα που προκύπτουν κάθε φορά. Οι μακρινές προγνώσεις σχεδόν πάντα έχουν χρονικές αποκλίσεις.

Αν όμως ο πολίτης γνωρίζει ότι έστω και με μια απόκλιση χρονική υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί ένα καιρικό φαινόμενο που πιθανόν να φέρει προβλήματα, σαφώς και μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση».



via Ειδήσεις https://ift.tt/2LanXG9
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη