1937: Η Κου-Κλουξ-Κλαν απειλεί με θάνατο τους μαύρους πυγμάχους!

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ διαβάσαμε στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, τον Μάρτιο του 1937. Ένα θέμα καθόλου άγνωστο αφού είτε έχουμε διαβάσει σχετικά είτε το έχουμε δει σε ταινίες. Είναι όμως εντελώς διαφορετικό να το βλέπεις μπροστά σου και στο ταξίδι που κάνεις στο χρόνο να αισθάνεσαι ότι το ζεις.



Η τρομερή Κου-Κλουξ-Κλαν έχει κηρύξει τον πόλεμο σε βάρος των μαύρων στις ΗΠΑ. Και η εγκληματική της δράση έχει αγγίξει και τον αθλητισμό, συγκεκριμένα την πυγμαχία στη δική μας περίπτωση. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τον Τζόε Λούις έναν εκπληκτικό πυγμάχο της εποχής. Το χρώμα του ενοχλεί την Κου-Κλουξ- Κλαν που του στέλνει τελεσίγραφο πριν τον αγώνα με τον (λευκό) Μπομ Πάστορ: "Πέσε κάτω αλλιώς θα κρεμαστείς"!!!



Ξεκάθαρο το μήνυμα προς τον Λούις ότι δηλαδή αν... τολμήσει να νικήσει τον αγώνα τότε η Κ.Κ.Κ θα τον σκοτώσει. Και βέβαια η περίπτωση του Λούις δεν ήταν η μοναδική στην εγκληματική δράση των άθλιων ρατσιστών εκείνης της εποχής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τζακ Τζόνσον ήταν ο τελευταίος μαύρος πρωταθλητής πυγμαχίας το 1912, μέχρι να εμφανιστεί ο Λούις. Και ο Τζόνσον όμως είχε υποστεί τις απειλές από την Κου-Κλουξ-Κλαν καθώς ήταν ανίκητος και μάλιστα αναζητούσαν έναν πολύ δυνατό λευκό που θα μπορούσε να του πάρει το παγκόσμιο στέμα. 

Τελικά βρήκαν τον πυροσβέστη, Τζιμ Φλιν. Έναν πολύ δυνατό πυγμάχο, με πανίσχυρη γροθιά που μερικά χρόνια μετά πρωταγωνίστηκε στα ρινγκ. Ο Φλιν προκάλεσε τον Τζόνσον. Ο τελευταίος δέχθηκε...

Τότε ήρθε το... ραβασάκι από την Κου-Κλουξ-Κλαν. "Πέσε κάτω, αλλιώς θα σε κρεμάσουμε. Κ.Κ.Κ"

Ο Τζόνσον στην αρχή φοβήθηκε... Όμως αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόκληση για να μη χάσει τον τίτλο αλλά και τα χρήματα. Όμως η ατμόσφαιρα στο Λας Βέγκας ήταν εφιαλτική.

Περίπου 15 χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν για τη μεγάλη αναμέτρηση. Κανείς δεν έδινε τύχη στον Τζακ Τζόνσον ο οποίος στεκόταν ήρεμος στη γωνία του ακούγοντας αποδοκιμασίες. Κάποια στιγμή ακούστηκε ένας πυροβολισμός και ο... δράστης φώναξε: "Αυτό θα του υπενθυμίσει ότι η Κλαν είναι εδώ κι αγρυπνεί".

Οι δύο πυγμάχοι πήγαν στο κέντρο του ρινγκ. Ο Φλιν αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Τζόνσον και σαν... τρελός όρμησε επάνω του. Ο Τζόνσον τον απομάκρυνε με μια γροθιά στο σαγόνι και του φώναξε: "Τι είπες στις εφημερίδες για εμένα;".

Ήταν εμφανές από το δεύτερο γύρο ότι ο Φλιν δε θα άντεχε. Και στον ένατο ισοπεδώθηκε. Ο Τζάκσον ήταν νικητής. Φυγαδεύτηκε από την αστυνομία στ' αποδυτήρια.

Όμως ο εφιάλτης του μόλις είχε αρχίσει.

Ο Τζόνσον είχε προσλάβει μια γραμματέα (λευκή), την Λουσίλ Κάμερον, η οποία έμενε στο σπίτι του φίλου του, Κούρλεϊ, που ήταν αξιοπρεπής, παντρεμένος κι έντιμος άνθρωπος.

Μια μέρα, η αστυνομία κάνει έφοδο στο σπίτι του Κούρλεϊ και παρουσιάζει ένταλμα σύλληψης της νεαράς Λουσίλ με την αιτιολογία ότι την είχε απαγάγει κι αποπλανήσει ο Τζόνσον. Η κοπέλα έκλαιγε και διαμαρτυρόταν αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον εγκλεισμό της στο σωφρονιστήριο.

Τελικά η Λουσίλ κατάφερε να δραπετεύσει και βρέθηκε στον Καναδά. Απ΄εκεί έστειλε γράμμα στον Τζόνσον ζητώντας του να την παντρευτεί. Ο πυγμάχος πήγε στον Καναδά, την παντρεύτηκε κι επέστρεψαν στο Σικάγο.

Η Κου-Κλουξ-Κλαν ήταν και πάλι εκεί. Δυστυχώς

Ένα βράδυ ο Τζακ και η Λουσίλ άκουσαν χτύπους στην πόρτα τους. Έτρεξαν ν' ανοίξουν κι έπεσαν επάνω στο αποτρόπαιο θέαμα.




Έξι κουκουλοφόροι της Κου-Κλουξ-Κλαν στέκονταν απέναντι από την εξώπορτα. Ο ένας φώναξε: "Εν ονόματι της Κου-Κλουξ-Κλαν σε διατάζουμε να εγκαταλείψεις το Σικάγο σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σε αντίθετη περίπτωση θα σε κρεμάσουμε και θα σε περιλούσουμε με λιωμένο μολύβι. Κατάλαβες;"

Το ζευγάρι τρομοκρατήθηκε. Ο Τζόνσον πήγε στο αστυνομικό τμήμα όπου ζήτησε να φύγει από το Σικάγο. Του το αρνήθηκαν και τον προειδοποίησαν ότι αν έφευγε θα έμπαινε στη φυλακή. Δεν ήξερε τι να κάνει. Είτε θα έμπαινε φυλακή είτε θα τον σκότωναν.

Εκείνες τις μέρες βρέθηκε στο Σικάγο μια ομάδα μπέιζμπολ αποτελούμενη αποκλειστικά από μαύρους παίκτες. Τους παρακάλεσε να φύγει μαζί τους ως μέλος της ομάδας. Το δέχθηκαν... Απ΄εκεί πήγε στον Καναδά και μετά από λίγο καιρό συναντήθηκε με τη σύζυγό του που ταξίδεψε ως εκει. Στην πορεία βρέθηκαν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από την παράνοια.

Και για να επιστρέψουμε στον Τζοε Λούις

Ακολούθησε μια τεράστια καριέρα, είναι ο δεύτερος αθλητής (μετά τον Μοχάμεντ Άλι) με τουλάχιστον 11 φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών ενώ στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου είχε έντονη αντιναζιστική δράση. 

Βεβαίως στην ιστορία του έμειναν οι μονομαχίες με τον Μαξ Σμέλινγκ από τον οποίο υπέστη την πρώτη του ήττα (μετά από 24 νίκες) στις 29 Ιανουαρίου του 1936 στη Νέα Υόρκη. Απάντησε ένα χρόνο μετά όταν τον νίκησε.

Παρεμπιπτόντως τον αγώνα με τον Μπομπ Πάστορ, τον νίκησε ο Λούις. Σε όλη του την καριέρα είχε 66 νίκες σε 69 αγώνες.

Λίγα χρόνια αργότερα έσπασε και τον ρατσισμό στο γκολφ όταν εμφανίστηκε σε αγώνες με χορηγό μάλιστα, το 1952. Ο Λούις υπήρξε ένα σύμβολο για τους αφροαμερικάνους και ήταν ο ήρωάς τους στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook


from ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ https://ift.tt/2N7fiFp
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη