Δεκαετία '30: Οι πολιτικοί που έκαναν σπορ στα νιάτα τους

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα φιλοξενεί η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ σε φύλλο του Ιανουαρίου του 1935. Συγκεκριμένα ασχολείται με τους πολιτικούς της εποχής και πόσοι στα νιάτα τους ήταν αθλητές.



Βεβαίως θα διαβάσουμε και κάποια πράγματα που θα μας φαίνονται παράξενα σήμερα αφού στα παλαιότερα (κι από το 1935) χρόνια θεωρούσαν σπορ τον... πετροπόλεμο. Κι όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ήταν πολύ ικανός σε αυτό στα νιάτα του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ας τα δούμε όμως ένα προς ένα

Ο τότε πρωθυπουργός, Παναγής Τσαλδάρης, όπως αναφέρεται είχε και μετάλλιο ανδρείας στα νιάτα του από τότε που είχε δείξει ιδιαίτερες ικανότητες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κόρινθο, στον πετροπόλεμο. Ακριβώς τις ίδιες ικανότητες είχε και ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων, Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος μάλιστα στη Σύρο όπου σπούδαζε ήταν αρχηγός στον πετροπόλεμο.

Ο στρατιωτικός και πολιτικός, Γεώργιος Κονδύλης, πάντα έβρισκε ευκαιρία στα νιάτα του να τρέξει, να κάνει άλματα και να ρίξει λιθάρι μαζί με τους στρατιώτες του. Ήταν αφιοσιωμένος από μικρός στη στρατιωτική ζωή.

Ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Κοτζιάς υπήρξε πολύ καλός ξιφομάχος αλλά και αθλητής του στίβου. Μάλιστα αναφέρεται ότι στο σπίτι του υπήρχαν σε διακεκριμένες θέσεις τα ξίφη κάθε αγώνα.

Ο Ιωάννης Ράλλης, μετέπειτα δωσίλογος πρωθυπουργός των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, ο Σπύρος Πάτσης (Δήμαρχος Αθηναίων και Βουλευτής) και ο Γεώργιος Μερκούρης (πρώην στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος και μετέπειτα ιδρυτής φιλοναζιστικού κόμματος) υπήρξαν αθλητές του Εθνικού Γ.Σ. Έκαναν στίβο, σε δρόμο 100 μέτρων, σε άλμα εις ύψος και σε σφαιροβολία.  Ο Σπύρος Πάτσης έκανε κι επι κοντω όπου όπως μαθαίνουμε είχε ρεκόρ 2,45μ.

Όπως αναφέρεται, γενικά, αρκετοί πολιτικοί στα νιάτα τους ήταν αθλητές στον Εθνικό Γ.Σ. και στον Πανελλήνιο ενώ κανείς δεν έπαιζε ποδόσφαιρο αφού τότε δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook


from ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ https://ift.tt/2MqNzj1
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη