Συναγερμός και αγωνία για το επόμενο 48ωρο - Στο τραπέζι νέα μέτρα πριν το ολικό lockdown

INTIME

Η χτεσινή έκρηξη κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χτες επαναφέρει το σενάριο του σκληρού lockdown. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο.

Με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και τα 1261 κρούσματα σήμανε συναγερμός. Ήδη τα λύματα της Αττικής παρουσιάζουν αύξηση 40% του ιικού φορτίου κάτι που θα αποτυπωθεί και στα κρούσματα της επόμενες μέρες.  Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων είναι σε ετοιμότητα για έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να κάνουν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας φαίνεται πως βρίσκεται στη πόρτα της Ελλάδας και είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. Αυτό που προβληματίζει, όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι η Αττική με τα μισά κρούσματα να βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία να αυξάνονται καθημερινά.

Κυβερνητικά στελέχη: Δεν είμαστε στο σημείο για ολικό lockdown

LOCKDOWN856

Δεν είμαστε σε σημείο για ολικό lockdown τονίζουν υπουργοί και βουλευτές σε τηλεοπτικά πάνελ ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό αν τις επόμενες μέρες σημειωθεί εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Προς το παρόν θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι την Παρασκευή θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες περιοχές στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21.00 και στην Αττική.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπαίνει προς το παρόν στη συζήτηση να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, όμως είναι από τα θέματα που θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους. Την περασμένη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 ναι και 12 όχι, ένα αποτέλεσμα που με βάση τα νέα δεδομένα θα μπορούσε να ανατραπεί.

Πώς θα αποφύγουμε το σκληρό lockdown

Για τις στοχευμένες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε, ώστε να αποφύγουμε το σκληρό lockdown μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Όταν όλοι μιλάμε για σκληρό lockdown, νέα μέτρα και απαγορεύσεις στην μετακίνηση ακόμη και από τις 18:00 το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας εστίασε στις λεγόμενες στοχευμένες κινήσεις που αφορούν το ίδιο το κράτος, τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες είναι ανώδυνες και συνάμα άμεσα αποτελεσματικές.

lockdown843

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι είναι σημαντικό η χώρα μας με στοχευμένες κινήσεις να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση και να μην έχουμε ένα τρίτο επιδημικό κύμα. Επεσήμανε μάλιστα ότι ένα καθολικό lockdown μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Και επεσήμανε: «Άμεσα και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες δυο ημέρες, να δούμε τι συμπληρωματικά μέτρα θα μπορούν να ληφθούν ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού. Επίσης, σημασία έχει- από τη στιγμή που ανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία- να γίνουν τα εξής:

Εντατικοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων

Εντατικοί μοριακοί έλεγχοι (εκτός από τα rapid test) για να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε έγκαιρα ασυμπτωματικά άτομα που επίσης συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της επιδημίας.

Τα παραπάνω αποτελούν πραγματικά όπλα για τους λοιμωξιολόγους καθώς θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, τις περιοχές που δείχνουν κόκκινες… τάσεις και έτσι θα μπορούν να προτείνουν ακόμη πιο στοχευμένα μέτρα.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3oMY7WO
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη