Παράταση στην αποπληρωμή οφειλών, η νέα ρύθμιση φτάνει τις 48 δόσεις

INTIME

Νέα παράταση στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η νέα ρύθμιση οφειλών μπορεί να φτάνει και τις 48 δόσεις. 

Ειδικότερα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 θα πρέπει γίνει η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών που είχε παραταθεί έως τις 30 Απριλίου του 2021 και αφορούσε τις τρέχουσες εισφορές των μηνών Φεβρουαρίου – Απρίλιου 2020 για κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις και για τις τρέχουσες εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το Φεβρουάριο έως και το Μάϊο του 2020.

Οι εισφορές αυτές παίρνουν παράταση αποπληρωμής έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, ενώ θα ενταχθούν σε νέα ρύθμιση αποπληρωμής 24 έως 48 δόσεων (αντί 12 έως 24) από το 2022.

Εκτιμάται ότι στη νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τις :

• τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, έως την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την έναρξη των αναστολών συμβάσεων των μισθωτών τους, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.

• τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι οφειλές αυτές μπορούσαν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρόβλεψη ήταν πως η πρώτη δόση έπρεπε να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση προβλέπονταν να υποβληθεί έως 31 Ιουλίου του 2021.

Πλέον αναμένεται να δοθεί νέα παράταση αποπληρωμής έως 31 Δεκεμβρίου και ένταξη στην νέα ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% από το 2022. Οι οφειλές των προαναφερόμενων χρονικών περιόδων με τις τυχόν αναλογούσες σε αυτές προσαυξήσεις δύναται να εξοφληθούν μέχρι και 48 μηνιαίες δόσεις, ως ακολούθως:

Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με μηνιαίο επιτόκιο 0,208% (2,5% ετήσιο). Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες οι παραπάνω οφειλές και διαβιβαστούν στο Κ.Ε.Α.Ο.. Ειδικότερα, στους ήδη πιστοποιημένους χρήστες ή σε όσους εγγραφούν (πιστοποιηθούν) ως χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες παρέχεται, εκτός των άλλων, η δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών τους μέσω διαδικτύου. Περιπτώσεις που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση, κατ' εξαίρεση, θα υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. .

Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό της πρώτης δόσης προκειμένου η ρύθμιση του να καταστεί ενεργή. Οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται με τη χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη και, στις περιπτώσεις εξαίρεσης από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, στις αρμόδιες υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο..

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Στην περίπτωση υποβολής αίτησης σε υπηρεσία, η πρώτη δόση καταβάλλεται την ίδια ημέρα με την υποβολή της αίτησης.

Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.Σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ο οφειλέτης δύναται να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3qgaEn5
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη