Η Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και η 8η επετειακή εκδήλωση για το 1821 στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

          Η Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και η 8η επετειακή εκδήλωση για το 1821 στην Ι.Μ. Φθιώτιδος.

          Για την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο καθιερωμένο κήρυγμά του, στη σειρά των ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή» μετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό, το οποίο μεταδόθηκε απευθείας μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm), από το Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Ιερού Επισκοπείου.

          Στη συνέχεια ο κ. Συμεών ετέλεσε Ιερά Αγρυπνία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Επισκοπείου, η οποία επίσης μεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm). Στην Ι. Αγρυπνία έψαλλε ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως π. Νικόλαος.

          Στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας, ο κ. Συμεών, απευθυνόμενος προς τους πολυάριθμους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού ανέφερε:

          «Αγαπητοί μου αδελφοί, καλό, ευλογημένο και Άγιο Τριώδιο. Η  αγάπη του Θεού μας αξίωσε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία απόψε, την Ιερά αυτή Αγρυπνία, εδώ στο κατανυκτικό καταφύγιο της αγάπης του Θεού,  στο πανέμορφο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εδώ στο Ιερό Επισκοπείο, σε αυτό τον τόπο της προσευχής, σε αυτό τον τόπο της επικοινωνίας, σε αυτό τον τόπο της αγάπης.

          Μέσα σε αυτό το μικρό εκκλησάκι να ξέρετε, αδερφοί μου, εσείς που μας ακούτε από το ραδιοφωνικό σταθμό, να ξέρετε ότι χωράτε όλοι,  χιλιάδες, εκατομμύρια, γιατί είστε μέσα όλοι στην καρδιά του Επισκόπου, είστε όλοι μέσα στην καρδιά μου και αυτήν καταθέτω εδώ στην Αγία Τράπεζα, στην Αγία Προσκομιδή, όταν  προσφέρω τα ονόματά σας, προσφέρω τη ζωή σας στον Χριστό, προσφέρω τις ψυχές σας, τις αγωνίες σας, τους πόνους σας, τα δάκρυα σας και τα όνειρά σας για το αύριο.

Εύχομαι η Παναγία μας η Ευαγγελίστρια να ευαγγελίζεται την ελπίδα,  τη χαρά, την αισιοδοξία και τη δύναμη, τη δικαιοσύνη και την αγάπη σε όλους μας ανεξαιρέτως. Να έχετε υγεία εσείς και οι οικογένειές σας, να έχετε πολλή δύναμη μέσα στην καρδιά και στην ψυχή και πάντοτε να έχουμε όραμα. Έχουμε ανάγκη από όραμα. Χωρίς όραμα δεν μπορούμε να ζήσουμε και το όραμα του κάθε  Χριστιανού είναι το πρόσωπο του Χριστού, το όραμα του αληθινού Χριστιανού,  είναι το πώς θα συναντήσει το Χριστό.

 Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, αυτό το όραμα να μην σβήσει ποτέ από τα μάτια σας, αλλά καθώς περνάει η ζωή,  τα χρόνια της ζωής,  να πλησιάζετε όλο και πιο κοντά και να αγγίξετε αυτό το όραμα. Να είστε όλοι ευλογημένοι!».

Το πρωί μετά την Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου  το Θείο κήρυγμα διηκόνισε ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης και ο οποίος αναφέρθηκε στην διαλεκτική τόσο της εκκλησιαστικής περιόδου, όσο και του λειτουργικού βιβλίου του Τριωδίου, ακολούθησε η 8η επετειακή εκδήλωση για το 1821 με θέμα: «Η Επανάσταση στην Ανατολική Φθιώτιδα», η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Στυλίδα, και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Youtube, από την διαδικτυακή πλατφόρμα του Δήμου Στυλίδος www.stylida.gr και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Φθιώτιδος.

Με την τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γηροκομείου, ανεξάρτητο από τις πτέρυγες φιλοξενίας των τροφίμων και με τους συντελεστές της εκδηλώσεως να έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε ειδικά διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, τα οποία και ήταν αρνητικά, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση σε συνδιοργάνωση της Ι. Μ. Φθιώτιδος και του Δήμου Στυλίδος.

Ειδικές εισηγήσεις ανέπτυξαν  ο Θεολόγος-Εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Στυλίδος, κ. Αντώνης Κωστορίζος, με θέμα: «Οι Αγωνιστές του 1821 στην Ανατολική Φθιώτιδα» και στη συνέχεια η Παιδαγωγός, κ. Μαρία Μπλούνα, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αχινού, με θέμα: «Ανατολική Φθιώτιδα, 200 χρόνια πριν».

Το καλωσόρισμα έκανε ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Νικολόπουλος, Διευθυντής του Γηροκομείου, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Χάμης, Διαχειριστής του Ιδρύματος. Διαδικτυακό χαιρετισμό από το Πάρκο του Λαού στην Στυλίδα απηύθυνε και  η Δήμαρχος  Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, από τον ιστορικό εξώστη του Ιερού Επισκοπείου, παρενέβη διαδικτυακά και επισφράγισε την εκδήλωση τονίζοντας μεταξύ άλλων:

          «Επιλέξαμε την εκδήλωση μας, την αφιερωμένη στην Επανάσταση στην Ανατολική Φθιώτιδα, να την πραγματοποιήσουμε στο Γηροκομείο μας. Σ’ ένα κέντρο αγάπης, προσφοράς και διακονίας. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, διότι μέσα στις δομές της αγάπης σήμερα είναι οι ήρωες του 2021, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, προσωπικό, το οποίο προσφέρει την αγάπη του στους εμπερίστατους και αδύναμους αδελφούς μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό, που έχει δώσει ένα φοβερό αγώνα, μία μεγάλη μάχη, την μάχη της πανδημίας και ως τώρα την έχει κερδίσει.

Αυτές οι γιορτές είναι γιορτές συλλογικής μνήμης. Όλοι μαζί συγκροτούμε «των Ελλήνων τις Κοινότητες» και με αυτές τις κοινότητες πορευόμεθα για την Ελλάδα του μέλλοντος, για την Ευρώπη του μέλλοντος, για την οικουμένη του μέλλοντος»!

video:

https://www.youtube.com/watch?v=CXDInm5gSe8&feature=youtu.be&ab_channel=%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%97%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A6%CE%98%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%94%CE%9F%CE%A3

https://www.youtube.com/watch?v=NreHq6Xrbgo&feature=youtu.be&ab_channel=%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%97%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A6%CE%98%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%94%CE%9F%CE%A3












Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη