Η Νότια Αφρική σταματά τους εμβολιασμούς λόγω μετάλλαξης - Το εμβόλιο της AstraZeneca αποτρέπει τους θανάτους λέει η Βρετανία

φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο επρόκειτο να αρχίσει τις ερχόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, έπειτα από μελέτη που αποκαλύπτει την «περιορισμένη» αποτελεσματικότητά του κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Η μελέτη αυτή, η οποία διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αναφέρει ότι το βρετανικό εμβόλιο παρέχει «περιορισμένη προστασία από τις ήπιες μορφές της ασθένειας που οφείλονται στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, στους νεαρούς ενήλικες».

«Είναι ένα προσωρινό πρόβλημα, πρέπει να αναστείλουμε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι να το επιλύσουμε», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο κατά 22% όσον αφορά τις ήπιες μορφές του ιού. Δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο κανένα αποτέλεσμα για τη δραστικότητά του κατά των σοβαρών μορφών.

Έχοντας μείνει πίσω στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών, η Νότια Αφρική, επισήμως η πλέον πληγείσα από τον ιό χώρα της ηπείρου με περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 46.000 θανάτους, έλαβε την πρώτη της παράδοση με ένα εκατομμύριο εμβόλια τη Δευτέρα. Μια παράδοση 500.000 επιπλέον δόσεων αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται, στο σύνολό τους, για εμβόλια των AstraZeneca/Οξφόρδης που παρασκευάστηκαν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Αυτές οι πρώτες προορίζονταν κατά προτεραιότητα για τα 1,2 εκατομμύρια μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

«Τις προσεχείς τέσσερις εβδομάδες θα έχουμε τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Pfizer», δήλωσε ο Εμκίζε. Συζητήσεις διεξάγονται επίσης με άλλα εργαστήρια, συγκεκριμένα με τη Moderna και το ρωσικό εργαστήριο που παρασκευάζει το εμβόλιο Sputnik V, πρόσθεσε.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει δεσμεύσει 20 εκατομμύρια εμβόλια των Pfizer/BioNTech.

Το 1,5 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρελήφθησαν από τη Νότια Αφρική και θα λήξουν τον Απρίλιο, θα φυλαχτούν έως ότου οι επιστήμονες δώσουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση τους, διευκρίνισε.

«Η δεύτερη γενιά του εμβολίου για την καταπολέμηση όλων των παραλλαγών του ιού θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να παραχθεί», έχει ήδη προειδοποιήσει ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, επιδημιολόγος και συμπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Η Νότια Αφρική προβλέπει να έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 67% του πληθυσμού έως το τέλος της χρονιάς, δηλαδή σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αποτρέπει τους θανάτους και τη σοβαρή νόσηση, τόνισε ο Βρετανός υφυπουργός Υγείας

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 δεν αποτρέπει τον θάνατο ή τη σοβαρή νόσηση, ενώ η Νότια Αφρική ανέστειλε προσωρινά τον εμβολιασμό με αυτό, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης και του θανάτου (από την covid-19), κάτι το οποίο τελικά επιζητούμε από τα εμβόλια σήμερα", τόνισε ο Άργκαρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

"Τα στελέχη του ιού που επικρατούν στη χώρα δεν είναι αυτό της Νότιας Αφρικής, υπάρχει μικρός αριθμός κρουσμάτων από αυτό, τα επικρατέστερα στελέχη είναι το αρχικό και το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ, εναντιον των οποίων το εμβόλιο (της AstraZeneca) είναι πολύ αποτελεσματικό", πρόσθεσε ο ίδιος.

 



via Ειδήσεις https://ift.tt/3pZuX8t
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη