Ροδουντία και Τειχιούς: Τα άγνωστα αρχαία φρούρια των Θερμοπυλών


Η Ροδουντία και ο Τειχιούς ήταν αρχαία ελληνικά φρούρια της Επικνημίδιας Λοκρίδας και γεωγραφικά τοποθετούνταν στη σημερινή περιοχή των Θερμοπυλών. Δημιουργήθηκαν από τους Αιτωλούς για να φρουρούν τις διαβάσεις των Θερμοπυλών.

Ο μεγάλος αρχαίος ιστορικός Στράβων τοποθετεί γεωγραφικά το φρούριο της Ροδουντίας κοντά στις Θερμοπύλες, στο φρούριο του Τειχιούντα και στην πόλη της Ηράκλειας Τραχίνας. Προσθέτει δε ότι η Ροδουντία ήταν ένα φυσικό φρούριο.

Στην περιοχή εκτιλύχθηκε μια από της σκηνές της Μάχης των Θερμοπυλών το 191 π.Χ. όταν οι Αιτωλοί πολέμησαν στις τάξεις του στρατού του Μέγα Αντίοχου Γ΄ και υπερασπίστηκαν τα οχυρωμένα μέρη του Τειχιούντα, της Ροδουντίας και του όρους Καλλιδρόμου εναντίον των ρωμαϊκών στρατευμάτων υπό την καθοδήγηση του Λεύκιου Βαλέριου Φλάκκου. Στο πλαίσιο της μάχης εστάλησαν και άλλα στρατεύματα από τον ρωμαίο πολιτικό Μάρκο Πόρκιο Κάτων για να καταλάβει τα φρούρια και την πόλη της Ηράκλειας Τραχίνας.

Ο Κάτων κατάφερε μόνο να πάρει μια περιοχή του όρους Καλλίδρομου και ο Φλάκκος απέτυχε οριστικά στην προσπάθειά του να καταλάβει την Ροδουντία και τον Τειχιούντα.

πηγές: Στράβων IX, 4.13, Τίτος Λίβιος, Ιστορία της Ρώμης από την ίδρυσή του XXXVI, 16-19. από το αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη