Στον «πάγο» νέα μέτρα έως την Παρασκευή, παρά την αύξηση στα κρούσματα

Στον «πάγο» νέα μέτρα έως την Παρασκευή, παρά την αύξηση στα κρούσματα

Η μάχη με τον κορονοϊό συνεχίζεται ωστόσο παρά τα μέτρα και τους τρεις μήνες lockdown η πανδημία φαίνεται πως επιμένει. Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται και δεκάδες άνθρωποι δυστυχώς χάνουν κάθε μέρα τη μάχη στα νοσοκομεία ενώ τα κρούσματα αυξάνονται.

Παρόλα αυτά και ενώ η κατάσταση ειδικά στο λεκανοπέδιο χαρακτηρίζεται δραματική, με το ιικό φορτίο στα λύματα να αναμένεται να φέρει νέα μεγάλη «έκρηξη» στα κρούσματα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς και την κυβέρνηση, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένονται έκτακτες ανακοινώσεις για νέα μέτρα στην Αττική μέχρι την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να παρακολουθήσει την πορεία της εβδομάδας και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή κατά την καθιερωμένη πλέον σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Ήδη φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις για σκληρότερη καραντίνα τύπου... Πάτρας και στην Αττική. Δηλαδή, απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ, όπως ισχύει σήμερα κατ' εξαίρεση για την «κόκκινη» Αττική.

Σε περίπτωση που προκριθεί το σενάριο αυτό, τα καταστήματα που λειτουργούν σήμερα με click away και click in shop θα κλείνουν στις 5 το απόγευμα αντί 8 που ισχύει μέχρι τώρα.

«Κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα. Το γενικευμένο lockdown θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες» είπε χθες χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στις «κόκκινες» περιοχές, με επίκεντρο την Αττική, αποτελεί βασικό πρόβλημα, με τον δείκτη μεταδότικότητα (Rt) να έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 στη νότια Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι και η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπου ειδικά στην Αττική εντοπίζονται καθημερινά τα μισά κρούσματα κορονοϊού, με τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σε καθημερινή βάση, στα νοσοκομεία εισάγονται 50 με 80 ασθενείς και ενώ μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ανησυχητικό στοιχείο.

Προς τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα, ανησυχούν τα λύματα

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ακριβώς γι' αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε χθες ο κ. Θωμαϊδης μιλώντας στο Mega.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας...

 



via Ειδήσεις https://ift.tt/2YC2t8x
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη