Κλειδώνει το μπόνους για τους υγειονομικούς

Κλειδώνει το μπόνους για τους υγειονομικούς

Θέμα χρόνου θεωρείται η λήψη της κυβερνητικής απόφασης για την ένταξη των υγειονομικών, δηλαδή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Η επέκταση των ΒΑΕ στους υγειονομικούς εξετάζεται, αλλά όχι για όλες τις ειδικότητες και όλους τους χώρους, με την οριστική απόφαση να αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο, όταν και θα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο με την πανδημία.

Η πρόταση της 10μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία του Παναγιώτη Μπεχράκη, ολοκλήρωσε το πόρισμά που προβλέπει την ένταξη όλων των εργαζομένων, άσχετα αν είναι γιατροί, νοσηλευτές ή διοικητικό προσωπικό. Το επικρατέστερο σενάριο όμως είναι να εξαιρεθούν από τον χαρακτηρισμό ΒΑΕ οι ειδικότητες που δεν πληρούν τον χαρακτηρισμό.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, προτείνεται η ένταξη στα ΒΑΕ των εξής κλάδων:

  • Όλοι οι νοσηλευτές - νοσοκόμοι ανεξαρτήτως χώρου εργασίας
  • Οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ) και κέντρα υγείας
  • Οι υγειονομικοί υπάλληλοι που δεν ανήκουν στα ΒΑΕ λόγω εργασιακών / ασφαλιστικών σχέσεων, παρά το ότι η ειδικότητα είναι εντεταγμένη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το σκεπτικό για το πόρισμα της επιτροπής. Στις εισηγήσεις επισημαίνονται τα εξής στοιχεία:

  1. Μεγάλη κοινωνική ευαισθησία: Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία «δεν έπρεπε να επηρεάσει την αντικειμενική κρίση της επιτροπής, αλλά δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθεί ως σημαντικός συντελεστής διαμόρφωσης της θεματολογίας και ιεράρχηγης των προτεραιοτήτων της»
  2. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων: Οι εν ενεργεία υγειονομικοί της χώρας ξεπερνούν τις 120.000, με το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται η ένταξη στα ΒΑΕ να μην πρέπει να λειτουργεί ως δυνητικά αρνητικό κριτήριο ένταξης.
  3. Πρόσθετο αντικειμενικό κριτήριο Sars-CoV-2: Η έκθεση στον κορονοϊό θεσπίζεται για πρώτη φορά ως παράγοντας επαγγελματικού κινδύνου, συνεπώς και ουσιαστικό κριτήριο ένταξης στα ΒΑΕ. Η έκθεση σε κίνδυνο δεν είναι παροδική, ενώ η τωρινή πανδημία αποτελεί έκφραση συνεχούς απειλής από ιογενείς λοιμώξεις που θα εξακολουθήσουν να προκαλούνται από γνωστά ή άγνωστα αίτια. Η απειλή αυτή αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και δυσμενή επίδραση στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή.
  4. Πολλαπλότητα επαγγελμάτων υγείας, ειδικοτήτων και χώρων: Η ταυτόχρονη κλαδική, χωροταξική και ιεραρχική προσέγγιση του επαγγελματικού κινδύνου των εργαζομένων, αναγνωρίστηκε ως ιδιαιίτερο πρόβλημα για κρίση ως προς ένταξη στα ΒΑΕ.

Όσοι κλάδοι εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, δικαιούνται σχετικό επίδομα, καθώς και ευνοϊκότερους όρους συνταξιοδότησης. Ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, μιλώντας στη Βουλή προ ημερών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση των ΒΑΕ στους υγειονομικούς, αλλά όχι για όλες τις ειδικότητες και όλους τους χώρους.

Από την ασφαλιστική ένταξη στα ΒΑΕ, εξαιρέθηκαν οι διορισμένοι στο ΕΣΥ νοσηλευτές προ του 2011, χάνοντας το «ευεργέτημα» της συνταξιοδότησης πέντε χρόνια νωρίτερα.

Σήμερα, την ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και το προνόμιο της ασφάλισης στα ΒΑΕ, απολαμβάνουν:

  • Μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό που διορίζεται στο ΕΣΥ μετά το 2011 (νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι)
  • Συμβασιούχοι και επικουρικοί με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου
  • Νοσηλευτές και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • 1η Κατηγορία: 150 ευρώ
  • 2η Κατηγορία: 70 ευρώ
  • 3η Κατηγορία: 35 ευρώ
  • 4η Κατηγορία: 105 ευρώ (αφορά δασικούς υπαλλήλους).

Με πληροφορίες από «ΤΑ ΝΕΑ» και τον Ηλία Γεωργάκη.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2Mhez4B
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη