Νέα παράταση για τις αυξήσεις σε συντάξεις και αναδρομικά

Νέα παράταση για τις αυξήσεις σε συντάξεις και αναδρομικά

Νέα παράταση, τουλάχιστον δυο μηνών, στην καταβολή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις και των αναδρομικών ποσών σε 190.000 συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και σε περίπου 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται αναμένεται καθώς πλέον προτεραιότητα αποτελεί η νέα εθνική προσωρινή σύνταξη.

Έτσι μετά την καταβολή της Εθνικής προσωρινής σύνταξης όσων βρίσκονται σε αναμονή θα ακολουθήσει η καταβολή των υπόλοιπων αναδρομικών σε συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι που απασχολούνται. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά ισχύουν οι νέοι συντελεστές που οδηγούν σε αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους από 0,56% για εκείνους που έχουν 30 έτη και φτάνει το ανώτατο στα 7,21 % για εκείνους που έχουν 40 έτη ασφάλισης.

Επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης στη κύρια (ανταποδοτική) σύνταξη,, η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ το μήνα και 40 έτη ασφάλισης.Συγκεκριμένα, η σύνταξη την οποία θα δικαιούνται, βάσει του νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα ανέλθει στα 2.134 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 61%) αντί για 1.882 ευρώ που είναι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ποσοστό αναπλήρωσης 54%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Πάντως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (Μαιος 2016) καθως και οι στρατιωτικοί.Ειδικότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης των ειδικών κατηγοριών στρατιωτικών προσαυξάνονται πέραν των νέων ποσοστών κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το 45ο. Για τις συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών κατά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης καθιερώνονται αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, πέραν των νέων ποσοστών για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας μετά το 45ο έτος. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης μετά το 45ο ανέρχεται σε 1,50% -επιπλέον του 0,50% - και διαμορφώνεται συνολικά σε 2% για κάθε έτος πέραν του 45ου.

Παράλληλα χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.

Ωστόσο αυξήσεις στο καθαρό ποσό αναμένεται να έχουν:

-Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Μετά τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς θα λάβουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.
-Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Δικαιώνονται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024.
-Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιώνονται άμεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ και αναδρομικά τουλάχιστον 600 ευρώ.

Παράλληλα αναδρομικά έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση τον Απρίλιο, πριν από το Πάσχα, τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000- 30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο πέναλτι δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Συνεπώς δικαιούνται αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους και αναδρομικά τουλάχιστον 12 μηνών με τη διαφορά καθώς το νέο μειωμένο πέναλτι μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου 2020.



via Ειδήσεις https://ift.tt/36Ys7sC
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη