Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς, επιφυλακή για το τρίτο κύμα

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς, επιφυλακή για το τρίτο κύμα

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε καθεστώς συναγερμού μετά την αύξηση των κρουσμάτων (κυρίως στην Αττική), υπό τον φόβο ενός τρίτου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας. Η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού, κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη, με τον δείκτη Rt να έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα.

Έτσι, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με τον φόβο για ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην σύσκεψη, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στην χώρα σε όλα τα επίπεδα, καθώς προβληματίζουν τα τελευταία στοιχεία, κυρίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στις «κόκκινες» περιοχές, με επίκεντρο την Αττική, αποτελεί βασικό πρόβλημα, με τον δείκτη μεταδότικότητα (Rt) να έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 στη νότια Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι και η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπου ειδικά στην Αττική εντοπίζονται καθημερινά τα μισά κρούσματα κορονοϊού, με τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σε καθημερινή βάση, στα νοσοκομεία εισάγονται 50 με 80 ασθενείς και ενώ μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ανησυχητικό στοιχείο.

Παράλληλα. οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δημιουργούν μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, καθώς μετά τα δεκάδες κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, εντοπίστηκε κρούσμα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου ιού, σε διάκονο στην Θεσσαλονίκη, μία εξέλιξη που έφερε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, με τους ειδικούς να τονίζουν πως το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όπως είναι με την βρετανική παραλλαγή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, κ. Γιώργος Σουρβίνος, υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως «υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες. Και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους».

Οπως είπε, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορονοϊού. Προς το παρόν, τα δεδομένα δεν φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και η έντασή τους δεν αλλάζει.

Εξάλλου, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» τον πανικό που υπάρχει για την μετάλλαξη, σημειώνοντας πως «είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των αντισωμάτων».

Ανησυχία από τα λύματα στην Αττική: Μεγάλη η αύξηση του ιικού φορτίου, έρχεται «έκρηξη» στα κρούσματα

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς, επιφυλακή για το τρίτο κύμα

Μεγάλη είναι η ανησυχία που προκαλούν οι αναλύσεις στα λύματα στην Αττική, καθώς την τελευταία εβδομάδα η αύξηση στο ιικό φορτίο κορονοϊού ήταν πάνω από 40%.

Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, αφού ανεβαίνουν συνεχώς και οι νοσηλείες.

«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε ο κ. Θωμαϊδης μιλώντας στο Mega.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών», τόνισε. Ερωτηθείς για το αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διευρευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».

«Το Υπ. Παιδείας να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα. Αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν», πρόσθεσε ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ξανακλείσουν.

Τα μισά κρούσματα στην Αττική

Την ίδια ώρα η Αττική εξακολουθεί να προπορεύεται ανησυχητικά στα κρούσματα η Αττική. Από το σύνολο των 543 νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 1/2, τα 265 κρούσματα εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Μόλις 11.351 τεστ πραγματοποιήθηκαν το 24ωρο, που βάσει του συνόλου των κρουσμάτων τοποθετεί τη θετικότητα στο 4,7%.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

- Ανατολική Αττική 39
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 32
- Δυτική Αττική 14
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 46
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 64
- Νότιος Τομέας Αθηνών 24
- Νήσοι 5
- Πειραιάς 41

Ξεπέρασε το 1,1 ο κρίσιμος δείκτης μεταδοτικότητας Rt

Ανησυχητικές τάσεις λαμβάνει και πάλι η διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα, με το δείκτη Rt να έχει ξεπεράσει πλέον τη μονάδα.

Πάνω από το 1,1 είναι ο Rt, ο λεγόμενος και δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού, που δείχνει το ρυθμό αναπαραγωγής του ιού σε συνθήκες διασποράς στην κοινότητα.

Όπως αναφέρει το News4Health αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα θετικό κρούσμα SARS-COV-2 μολύνει πάνω από ακόμη έναν.

Μάλιστα, εκτιμήσεις θέλουν τον Rt να έχει ήδη φθάσει στο 1,3, δείχνοντας την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Όσο πιο υψηλός αυτός ο αριθμός τόσο περισσότερα άτομα μπορεί να μολύνει ένα μοναδικό κρούσμα.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2YAVFIm
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη