Κρήτη: Στρατιωτική ενίσχυση με μόνιμη βάση ελικοπτέρων στο Ηράκλειο

Κρήτη: Στρατιωτική ενίσχυση με μόνιμη βάση ελικοπτέρων στο Ηράκλειο

Η μετατροπή της Κρήτης με απόφαση «Πενταγώνου» σε «φρούριο» με στόχο την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα σε Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο είναι ειλημμένη εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» και τον κ. Χαραλαμπάκη, οι επιτελείς επικεντρώνονται στην κάλυψη κάθε κενού σε συστήματα και επιχειρησιακά σχέδια, εντάσσοντας στον σχεδιασμό τη δημιουργία φυλακία στη Γαύδο (από το περασμένο καλοκαίρι), ενώ επανεξετάζεται και η μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο νησί.

Η Κρήτη διαθέτει από αεροπορικές μονάδες και ναυτική βάση στη Σούδα, έως πυραύλους και Patriot και S-300. Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιτελείς έχουν τονίσει ότι απ' τη στιγμή που το νησί διαθέτει αερομεταφερόμενα τμήματα πεζικού και Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού θα έκανε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη την επέμβαση, όπου απαιτηθεί. Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα είναι ένα από τα οπλικά συστήματα που δεν έχουν μόνιμη παρουσία στην Κρήτη.

Η Κρήτη θωρακίζεται

Ο σχεδιασμός για μόνιμη βάση ελικοπτέρων στην Κρήτη έχει τεθεί εκ νέου υπό συζήτηση, σε συνδυασμό με τη μελλοντική αύξηση των διαθεσιμοτήτων των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού NH-90. Από τα 14 ελικόπτερα NH-90 που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς, μόλις τα 3 είναι επιχειρησιακά. Πλέον, φαίνεται να επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και τη συντήρηση των ελικοπτέρων αυτών, ανοίγοντας το δρόμο όλο και περισσότερα διαθέσιμα.

Αν τελικά προκριθεί η λύση για δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Κρήτη, κάποια ίσως μπορέσουν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της δύναμης, με το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» να έχει συζητηθεί ως λύση για μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρων, καθώς διαθέτει και στρατιωτικό σκέλος, παρά το γεγονός είναι ότι πολιτικό.

Τέλος, ανάμεσα στις κινήσεις που εξετάζει το «Πεντάγωνο» για στρατιωτική ενίσχυση της Κρήτης, είναι η δημιουργία ενός ναύσταθμου στη Σούδα, εφάμιλλου της Σαλαμίνας, κάτι που «θα υλοιποιηθεί σε βάθος χρόνου», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού για ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, η απόφαση είναι ειλημμένη, όμως η υλοποίηση του προγράμματος απαιτεί χρόνια και πολλούς πόρους».



via Ειδήσεις https://ift.tt/2MJXdgC
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη