Τι ισχύει με τη λειτουργία καταστημάτων και σούπερ μάρκετ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Πάτρα

Eurokinissi

Ποιες είναι οι τέσσερις επιδημιολογικές ζώνες της χώρας. Μόνο με click away το εμπόριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Κλειστά τα εμπορικά και κομμωτήρια στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου.

Με τα νέα μέτρα η χώρα πλέον χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά επιδημιολογικά επίπεδα, τα οποία και καθορίζουν τι παραμένει κλειστό, τι λειτουργεί κάθως και τις ώρες λειτουργίας από σήμερα εώς και τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away, καταργε'ιται δηλαδή το click inside, ενώ στις περιοχές με πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, θα μείνουν κλειστά. Αντίθετα στις περιοχές επιτήρησης θα είναι ανοικτά υπό την προϋπόθεση εφαρμογής όλως των μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 454 (ΦΕΚ Β) ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, η χώρα, χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα τα οποία είναι τα εξής:

α) αυξημένου κινδύνου,
β) πολύ αυξημένου κινδύνου,
γ) μητροπολιτικές περιοχές,
δ) επιτήρησης.

1) Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου εντάσσονται:

η περιφερειακή ενότητα Λέσβου β) η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,γ) ο δήμος Εορδαίας, δ) οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας ε) ο δήμος Σπάρτης στ) ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης ζ) ο δήμος Τεμπών η) ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού θ) ο δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων και ι) ο δήμος Ρεθύμνης.

2) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται:

ο δήμος Πατρέων β) ο δήμος Χαλκιδέων γ) ο δήμος Αγίου Νικολάου δ) ο δήμος Μυκόνου και ε) ο δήμος Θήρας.

3) Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται:

Η περιφέρεια Αττικής, πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων, β) η περιφερειακή Ενότητα γ) η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της επικράτειας.

Όπως προαναφέρθηκε, ανάλογα με την κατάταξη της περιοχής θα υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι λειτουργίας των καταστημάτων.

emporika

Τα εμπορικά καταστήματα

Επίπεδο επιτήρησης

Στις περιοχές του επιπέδου επιτήρησης μπορούν να λειτουργούν κανονικά όλα τα εμπορικά καταστήματα με τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα και ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα στον κύριο χώρο του καταστήματος, με μάσκες.

Το ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Επίπεδο αυξημένου κινδύνου (περιφερειακή ενότητα Λέσβου, περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, δήμος Εορδαίας, δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας ε) δήμος Σπάρτης δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης ζ) δήμος Τεμπών η) δήμος Πύδνας – Κολινδρού θ) δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων και ι) δήμος Ρεθύμνης)

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (δήμος Πατρέων, δήμος Χαλκιδέων, δήμος Αγίου Νικολάου, δήμος Μυκόνου και δήμος Θήρας.) τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα με τη μέθοδο του click away, δηλαδή της παράδοσης του προϊόντος εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού.

Οι παραλαβές εντός του καταστήματος (click inside) θα επιτρέπεται μόνο για τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και ειδών χαρτοβιβλιοπωλείου, πάλι κατόπιν ραντεβού.

Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή του click away και του click inside ο μέγιστος χρόνος που θα έχει στη διάθεσή του ο καταναλωτής από τη στιγμή που θα στείλει το sms με τον κωδικό 2 έως ότου να παραλάβει το προϊόν, θα είναι δύο ώρες.

Επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου αναστέλλεται εντελώς η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Μητροπολιτικές περιοχές (Αττική)

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με τη μέθοδο του click away με το ωράριο να ορίζεται από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα το Σαββακύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Τα καταστήματα τροφίμων - Αλλαγές στα ωράρια

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα καπνικών), καθαριστήρια, pet shop, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.

Στις κατηγορίες, αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου το ωράριο καθορίζεται από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Στις περιφερειακές ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης ορίζεται από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Σάββατο Φεβρουαρίου από τις 7 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

magazia1

Η εστίαση

Για την εστίαση, η λειτουργία σε όλες τις περιοχές είναι ενιαία και επιτρέπεται μόνο το πακέτο από το κατάστημα (take away) η διανομή (delivery) και η καθ' οδόν εξυπηρέτηση (drive- through) και μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών και απαγορεύεται η παραμονή των πελατών εντός και εκτός των χώρων ευθύνης των επιχειρήσεων εστίασης.

Από την αναστολή εξαιρούνται τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες και με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Τα κομμωτήρια

Για τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής κ.ο.κ απαγορεύεται η λειτουργία τους για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ στις υπόλοιπες μπορούν να λειτουργούν κατόπιν ραντεβού τις εξής ώρες: από 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στις περιοχές επιτήρησης, από 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στις περιοχές αυξημένου κινδύνου και στις μητροπολιτικές περιοχές από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Επισημαίνεται, ότι στις μητροπολιτικές περιοχές οι δραστηριότητες αυτές δεν θα λειτουργήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Τα ΚΤΕΟ θα λειτουργούν κατόπιν ραντεβού σε όλες τις περιοχές, αλλά με διαφορετικό ωράριο. Στις περιοχές επιτήρησης το ωράριο ορίζεται ως τις 8 το βράδυ, στις αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου έως τις 5 το απόγευμα, όπως και στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη έως τις 8 το βράδυ.



via Ειδήσεις https://ift.tt/36TINl3
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη