Ο Γιώργος Κοτρωνιάς εξομολογείται στο «Π»: Όταν ήμουν νέος, είχα μουσικό συγκρότημα και έγραφα τραγούδια


Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς αναλύει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην πανδημία. Παράλληλα, μιλάει για τη γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τους μεγάλους «σταθμούς» της αυτοδιοικητικής πορείας του, για την αγάπη του για την τέχνη της φωτογραφίας και τη μουσική.

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η υπέρμετρη αισιοδοξία για την ομολογουμένως πολύ καλή εικόνα της χώρας τον Μάρτιο ήταν αυτή που έφερε τον εφησυχασμό και τα δυσάρεστα αποτελέσματα στο δεύτερο κύμα. Εκτιμάτε ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο και τώρα; Θεωρείτε πως η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα;

Αυτήν τη στιγμή, με βάση τα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και εφαρμόζονται, στόχος μας είναι να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα. Κανένας εφησυχασμός δεν υπάρχει, αντιθέτως λειτουργούμε με αποφασιστικότητα, προηγούμαστε των ευρωπαϊκών μέσων ρυθμών και λαμβάνουμε διαρκώς μέτρα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας και όλα αυτά, ασφαλώς, σε συνάρτηση με τη διαφύλαξη της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας. Η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη σ’ αυτόν τον αγώνα για την προστασία της ζωής όλων μας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά σοβαρότητα, συνέπεια και κοινωνική ευαισθησία.

Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, η αγορά και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «μάτωσαν» από τα επαναλαμβανόμενα lockdown. Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση σας εγκαλεί συνεχώς ότι μεριμνάτε για τους λίγους και τους ισχυρούς και ότι ξεχάσατε εντελώς τη μεσαία τάξη και τους αδυνάτους. Τι απαντάτε;

Όπως έχω αναφέρει ξανά, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιλύσει μια δυσεπίλυτη εξίσωση με δύο μεταβλητές, την αντοχή του συστήματος υγείας και τη βιωσιμότητα του εμπορίου. Με κεντρικό άξονα την αξία της ανθρώπινης ζωής, προσπαθεί να συνδυάσει τις δύο μεταβλητές, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τις λιγότερο δυνατές απώλειες για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό έχει εξαγγείλει μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιωτών μισθωτών, ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών, ιδιοκτητών ακινήτων και δανειοληπτών. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στηρίζει την απασχόληση, διασφαλίζει το μέσο εισόδημα με χρηματοδοτικά εργαλεία, τονώνει την κοινωνία και την οικονομία και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο χρειαστεί. Στόχος της είναι, όταν πλέον περάσει η κρίση, να μπορεί η οικονομία να ορθοποδήσει και να γίνει ακόμα πιο παραγωγική.

Εκτός από την πανδημία, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να διαχειριστεί. Κι αναφέρομαι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συμφωνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία;

Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο προφανώς η Τουρκία κάνει αναγκαστικά, χάρη στη συντονισμένη εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επέκτεινε τις συνεργασίες της, έκανε ανοίγματα σε τρίτες χώρες, ενισχύει τον αμυντικό της μηχανισμό και έχει φέρει την Άγκυρα να διαλέξει ανάμεσα στην εμμονή σε απειλές και προκλήσεις και στην προοπτική μιας καλής συνεργασίας με την ενωμένη Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ασφαλώς δεν συζητάμε ζητήματα εθνικής μας κυριαρχίας. Η Ελλάδα θέλει τον διάλογο, γιατί είμαστε μέρος ισχυρών συμμαχιών, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και έχουμε σταθερή και συγκροτημένη πολιτική και στρατηγική. Είναι στο χέρι της Τουρκίας πλέον να κινηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Επειδή είστε άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την πατρίδα επί 30 μήνες και έχετε τιμηθεί ως έφεδρος αξιωματικός, θα ήθελα το σχόλιό σας για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες.

Η συγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργείου, ώστε να εξασφαλίσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η 12μηνη στρατιωτική θητεία ίσχυε και παλιότερα και έχουμε δει την εφαρμογή της στην πράξη. Η αύξηση των στρατεύσιμων από την παράταση της θητείας τους σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές και τη πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών αποτελούν τα μέτρα για αύξηση και αναβάθμιση του στρατιωτικού προσωπικού, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα.

Ως υποψήφιος βουλευτής είχατε δεσμευτεί πως η πόρτα του γραφείου σας θα παραμείνει ανοικτή όταν εκλεγείτε. Τηρείτε τη δέσμευσή σας αυτή;

Η πόρτα και των δύο γραφείων μου, τόσο στη Λαμία όσο και την Αθήνα, είναι πάντα και για όλους ανοικτή. Αυτό είναι κάτι που ίσχυε από τη θητεία μου ως δημάρχου. Δεν υπήρξα ο άνθρωπος που ήμουν κλεισμένος σε ένα γραφείο απροσπέλαστο, αλλά επιδίωκα να αναπτύξω επαφή με τους συμπολίτες μου, στους δρόμους, στα καφενεία, εκεί όπου οι ανάγκες και τα αιτήματα εκφράζονται πιο άμεσα και ουσιαστικά. Ως βουλευτής, η επιλογή για άμεση και ανοιχτή επικοινωνία με τους συμπολίτες μου παραμένει η ίδια και εντάσσεται πλέον σε μια ευρύτερη κλίμακα. Είναι απόφαση συνείδησης, αυτή είναι η πολιτική και θεσμική μου κουλτούρα.

Απ’ όσο γνωρίζω, δεν κατάγεστε από πολιτικό «τζάκι». Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Όταν ο Τάκης Πενταγιώτης κατέβηκε για δήμαρχος Λαμιέων στις εκλογές του 1982, ζήτησε από την οικογένειά μου ένα άτομο για δημοτικό σύμβουλο και ο πατέρας μου τού πρότεινε εμένα. Εγώ τότε ήμουν νεαρός μηχανικός, χωρίς να έχω σχέση με την πολιτική και κυρίως χάρη στο όνομα του πατέρα μου, που ήταν ένας αγαπητός βιοτέχνης, εκλέχθηκα δεύτερος στη σειρά δημοτικός σύμβουλος. Από τότε αγάπησα την Αυτοδιοίκηση και, όπως έδειξε η μετέπειτα πορεία μου, με αγάπησε και αυτή. Ένιωσα ότι μέσα από αυτήν θα μπορούσα να κάνω κάτι για την ανάπτυξη του τόπου μου, και αυτό το συναίσθημα με οδηγεί μέχρι σήμερα σε ό,τι κάνω.

Υπάρχει κάποιος πολιτικός που η γνωριμία μαζί του σας «σημάδεψε»;

Υπηρετώντας από νεαρός την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν επόμενο να επηρεαστώ από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου: Τον άνθρωπο που με κατέβασε στην πολιτική, τον Τάκη Πενταγιώτη, και τον άνθρωπο που αποτέλεσε το πρότυπο μου ως δήμαρχος, τον Λάμπρο Παπαδήμα. Με δίδαξαν ότι όλα ξεκινούν από το όνειρο για την πρόοδο και κρίνονται από τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα. Αλλά πάνω απ’ όλα κατάφεραν να γίνει «πιστεύω» μου ότι το μέτρο των πάντων είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη προσωπικότητα. Έμαθα να εμπνέομαι, να σχεδιάζω, να εκτελώ και να χαίρομαι το έργο μου.

Ήσασταν ένας από τους 50 που υπέγραψαν για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς έγινε η γνωριμία σας μαζί του;

Ναι, πράγματι, και το έκανα με την καρδιά μου, γιατί πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πίστεψα από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα, όταν εκείνος ήταν απλός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και εγώ δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ. Ο τότε πρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης, μου ζήτησε να τον συναντήσω και να ανταλλάξουμε απόψεις. Συνάντησα, λοιπόν, έναν ευφυέστατο, μορφωμένο και αποτελεσματικό άνθρωπο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή με κέρδισε. Και ήμουν βέβαιος ότι θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Η επιθυμία να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο και η πρόθεση να θέτεις εαυτόν στην υπηρεσία του συλλογικού συμφέροντος.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας;

Οι άνθρωποί μου. Λόγω της εργασίας μου και πριν από την πανδημία, μοίραζα τον χρόνο μου μεταξύ Αθήνας και Λαμίας και, ως εκ τούτου, μοιρασμένος ήταν και ο χρόνος που περνούσα με συγγενείς και φίλους. Στη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας, αυτός ο χρόνος μειώθηκε ακόμα περισσότερο και η απουσία τους έγινε ακόμα πιο αισθητή, δεδομένου ότι είχαμε lockdown σε περιόδους εορτών που παραδοσιακά τις μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Έχετε κάποιο χόμπι; Πώς χαλαρώνετε ύστερα από μια δύσκολη ημέρα;

Έχω πολλά χόμπι, που δυστυχώς οι υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να εξασκώ όπως παλιότερα. Αγαπώ πολύ τις τέχνες και πάντα αναζητώ τρόπους να εκφράζομαι μέσα από αυτές. Σε νεαρότερη ηλικία διατηρούσα μουσικό συγκρότημα με φίλους, στο οποίο συνέθετα τραγούδια, τραγουδούσα και έπαιζα πλήκτρα. Μια άλλη μεγάλη αγάπη μου είναι η φωτογραφία, για την οποία έχω αποσπάσει τρία πανελλήνια βραβεία, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα και με τη ζωγραφική ως μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος. Μου αρέσει πάρα πολύ ο αθλητισμός, τον οποίο έχω θυσιάσει λόγω του εδώ και πολλά χρόνια φορτωμένου προγράμματός μου, έτσι, πέρα από το τένις που χαίρομαι περιστασιακά, προσπαθώ να εντάξω την άσκηση στην καθημερινότητά μου, επιλέγοντας το περπάτημα για ένα μεγάλο μέρος των μετακινήσεών μου.

Ποια γεγονότα θεωρείτε «σταθμούς» στη ζωή σας;

Πέρα από τις οικογενειακές μεγάλες στιγμές, ήταν όλες εκείνες οι στιγμές που είναι συνδεδεμένες με κάτι μεγάλο και δημιουργικό. Σταθμός στη ζωή μου ήταν ότι σκέφτηκα, πρότεινα και υλοποιήθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τους δήμους, το οποίο σήμερα έχει εξελιχθεί στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Σταθμοί ήταν η θεμελίωση και η λειτουργία μεγάλων έργων: Του πρώτου ενεργειακά αυτόνομου δημόσιου βιοκλιματικού κτιρίου στην Ελλάδα (το κτίριο της ΔΕΥΑ Λαμίας), του καινοτομικού Μουσείου Θερμοπυλών, του νέου αγωγού ύδρευσης του διευρυμένου Δήμου Λαμιέων, που εξασφάλισε για τα επόμενα 70 χρόνια το νερό σε 70.000 κατοίκους, της προστασίας του οικοσυστήματος Μαλιακού Σπερχειού με τη δημιουργία νέων βιολογικών καθαρισμών, της κατασκευής του εντυπωσιακού δημαρχείου της Λαμίας.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στη μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία, μετά από μία πολιτική ζωή με συνεχείς επιτυχίες και μετά από τέσσερις συνεχόμενες θητείες ως δήμαρχος, ήταν όταν, διεκδικώντας για πέμπτη φορά, έχασα –τη δεύτερη Κυριακή– τις εκλογές και κλήθηκα να αλλάξω μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον τρόπο ζωής μου και τη δημιουργική ρουτίνα μου. Αυτό χρειάστηκε πολύ εσωτερική προσπάθεια και ισχυρή αναφορά στις αρχές μου και στον χαρακτήρα μου. Ήταν δύσκολο, όμως ήταν το δυσάρεστο γεγονός που μου άνοιξε κατόπιν τον δρόμο για τη Βουλή των Ελλήνων.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη