Λαμία: Ο Γιώργος Κοτρωνιάς για τα προβλήματα του δικηγορικού κλάδου


Δείτε όσα ανέφερε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς:

Στις 19 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Προέδρου κ. Μακρυγιάννη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, έγινε συνάντηση στα γραφεία του Συλλόγου κατά την οποία ενημερωθήκαμε οι βουλευτές του νομού για τα γενικά και ειδικά τοπικά προβλήματα του δικηγορικού κλάδου .

Ο Πρόεδρος κατά την εισήγηση του αναφέρθηκε στην καταρχήν θετική πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο με την αρχική ενίσχυση των 600 € και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά και τις εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά αναφέρθηκε και στις στρεβλώσεις εφαρμογής των επιστρεπτέων προκαταβολών, αφού Μάρτιο –Απρίλιο- Μάϊο τα γραφεία τους ήταν κλειστά, δεν μπήκαν στην επιστρεπτέα 1,2,3 και πάρα πολλοί δεν μπόρεσαν να μπουν στην 4,5,6.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κακή οικονομική κατάσταση των δικηγόρων δεδομένου ότι τα δικαστήρια το πρώτο διάστημα της πανδημίας ήταν κλειστά , ενώ από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα εκδικάζονται μόλις το 8% των υποθέσεων, πάνω δε από το 50% των δικηγόρων βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών υποχρεώσεων.  Ενδεικτικό της δραματικής μείωσης του κύκλου εργασιών είναι η έκδοση γραμματίων προείσπραξης αφού το έτος 2018 εκδόθηκαν 190.000 γραμμάτια, το 2019: 120.000 γραμμάτια και το 2020: 36000 γραμμάτια .

Τα αιτήματα του κλάδου πέραν της απαλλαγής ή της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν του αιτήματος να πληρώνουν ΦΠΑ για πόσα πάνω από 25.000 €, πέραν του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ κατά τις δικαστηριακές λειτουργίες όπως έγινε σε άλλους κλάδους, έχουν σχέση κυρίως με την δυνατότητα να μπορούν να εργάζονται και να είναι ανοιχτά τα δικαστήρια.

Το κύριο λοιπόν αίτημα, όπως τέθηκε από τον Πρόεδρο κ. Μακρυγιάννη και τα μέλη του ΔΣ είναι να έχουμε ανοιχτά τα δικαστήρια, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι δυνατόν π.χ να μην λειτουργούν τα Διοικητικά Δικαστήρια τα οποία δεν απαιτούν αυτοπρόσωπη εμφάνιση.

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι οι δικαστές όπως και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία ενώ οι δικηγόροι ως ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση η οποία άλλωστε τους ανάγκασε να προσφύγουν και στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος ο κύριος Μακρυγιάννης αναφέρθηκε σε τοπικά αιτήματα

1) Η κάλυψη όλων των κενών θέσεων γραμματέων στο Ειρηνοδικείο, στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο καθώς επίσης η προσθήκη νέας θέσης Αντιεισαγγελέα Εφετών.

2) η διατήρηση του καθεστώτος της χορήγησης από τους δικηγόρους ενόρκων βεβαιώσεων και
3) η ανακαίνιση του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και μάλιστα η κατασκευή σύγχρονης και ασφαλούς πρόσβασης για τα ΑμεΑ.

Σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκα στην προσπάθεια μου παλαιότερα ως Δήμαρχος Λαμιέων να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου και τελικά την τμηματική χρηματοδότηση, η οποία οδήγησε μάλιστα και στην τελετή της θεμελίωσης, η οποία όμως από έλλειψη πολιτικής βούλησης του τότε Υπουργείου δεν συνεχίστηκε και γι΄αυτό παρακάλεσα τον κ. Πρόεδρο για την συνεχή παρακολούθηση επιμονή και πίεση για την υλοποίηση του μεγάλο αυτό έργου για την πόλη μας

Αφού ευχαρίστησα τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για την αναλυτική ενημέρωση.
Δεσμεύτηκα:

1. με Ερώτησή μου στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα να πιέσω για να ανοίξουν τα δικαστήρια.

2. με ερώτησή μου στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στην Υπουργό Πολιτισμού να πιέσω για να ξεμπλοκαριστεί η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου και δη η κατασκευή πρόσβασης για ΑμεΑ.

3. με παρέμβαση στον Υπουργό Οικονομικών να ικανοποιηθούν τα οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου.

4. με παρέμβαση στον Υπουργό Δικαιοσύνης , να καλυφθεί το Εφετείο με Αντιεισαγγελέα Εφετών και γραμματείς και το Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο με το απαραίτητο προσωπικό γραμματέων.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη