Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τι περιλαμβάνει το πακέτο

Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τι περιλαμβάνει το πακέτο

Στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, θα προβεί σήμερα στις 9.00 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει και ενισχύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ. Ειδικά μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», το υπουργείο χορήγησε στις επιχειρήσεις ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 θα διατεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταβληθούν 250 εκατ. ευρώ από την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», η οποία είχε βελτιωμένο αλγόριθμο.

Όσον αφορά στην απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίων για τον Μάρτιο, με τα σημερινά δεδομένα, το μέτρο επεκτείνεται στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, οπότε περιλαμβάνει και άλλες κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν από το κράτος αφορολόγητη αποζημίωση στο 80%.

Ειδικότερα τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο 6ος κύκλος έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο έρχεται ταχύτερα εντός του Φεβρουαρίου με τις πληρωμές να γίνονται στους δικαιούχους στις αρχές Μαρτίου. Θα υπάρξει τουλάχιστον ένας ακόμη κύκλος καθώς όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας η ρευστότητα που θα διατεθεί φέτος μέσω του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας και των επόμενων κύκλων θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

«Κάλυψη» παγίων δαπανών επιχειρήσεων: Ξεκινά πιθανότατα τον Μάρτιο. Το μέτρο είναι στοχευμένο και γίνεται προσπάθεια μέρος του ποσού που θα δοθεί στις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% να είναι επιδότηση.

ΦΠΑ: Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 και επεκτείνεται στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.

Ενοίκια: Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος (60% για νομικά πρόσωπα).

Επιταγές: Ενεργοποιείται η διευκόλυνση για την πληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 40%.

Κορονο-χρέη: Διατηρείται μέχρι τις 30 Απριλίου η αναστολή στην πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Πιθανή νέα παράταση του χρόνου αναστολής, ίσως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προκειμένου να επανασχεδιαστεί η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών.

Επιδοτήσεις: Δίδονται επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ σε πληττόμενες εταιρείες από τα Περιφερειακά Προγράμματα και άλλες δράσεις όπως αυτή για τα e-shop. Επιπλέον δράσεις δρομολογούνται μέσα από αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Γέφυρα 2: Προχωρά η επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021, αλλά και ο σχεδιασμός του προγράμματος Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Φθηνή ρευστότητα: Προωθείται νέος κύκλος εγγυοδοτικού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίων κίνησης. Θα έχει αξία 460 εκατ. ευρώ και θα αφορά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Δόσεις δανείων: Διατηρείται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τους πληττόμενους

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Παρατείνεται χρονικά ενώ υπάρχουν σκέψεις επέκτασης και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Επίδομα ελεύθερων επαγγελματιών: Τρέχει η διαδικασία για τη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Ανεργία: Παρατείνονται χρονικά τα επιδόματα ανεργίας και προωθούνται 3 νέα προγράμματα επιδοτούµενης απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για συνολικά 15.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3oZLmbm
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη